Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 15

Erik Petersen | zondag 17 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 287x

En daar is alweer de 4e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum en De Mortel. Een week die in het teken stond van het oog van V van De Mortel en de heerlijk "rustige" broedtijd op het Rijksmuseum. Veel leesplezier gewenst.
Mortel by night!

De Mortel:

Het was de afgelopen dagen de week van het oog van V. Hoe ze schade heeft opgelopen is niet bekend, maar de afgelopen tijd was het oog om oog en klauw om klauw bij de Mortel, dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heeft ze de schade opgelopen tijdens de gevechten met de vreemde vrouw. Veel kijkers in ons chathuis hielden deze week een oogje in het zeil en zagen dat het oog op zich nog goed was en dat V blijkbaar weinig last van de blessure had. Ze is denk ik tijdens de gevechten door het oog van de naald gegaan en we hebben die vreemde vrouw gelukkig ook uit het oog verloren. Het lijkt erop dat onze M weer een extra oogje heeft op V, want de paringen zien we nog steeds en dat is een goed teken. We hebben de moed nog niet verloren, maar het gaat zo wel een latertje worden met onze oogappels op de Mortel. Wat gebeurde er nog meer deze week? We hadden een voorbeeld van Thuisbezorgd in een extreme vorm. Een duif kwam aangevlogen naar de dakrand waar onze V ogenschijnlijk rustig de vlucht zat te bekijken en zag dat de duif op enkele meters van haar landde op de dakrand. Verser dan vers krijg je ze niet, maar onze duif bedacht zich toch en verliet de dakrand alweer snel.  Gezien de volle krop van V op dat moment en de wijsheid dat het oog is groter dan de maag, liet V het maar gebeuren.

Gaat het nog lukken op de Mortel is de vraag. Aan paringen geen gebrek en met dank aan Martin van VWG konden we er weer live en in close up bij zijn. Martin was onze V aan het inzoomen om ons een kijkje op het oog te geven, maar we kregen een paring te zien terwijl de camera draaide. Wat mogen we blij zijn met VWG en de tijd en energie die Martin erin stopt. Soms onderschatten we dat vrijwilligers dit doen buiten hun eigen baan en privé leven.

Gaan we een paasei krijgen bij De Mortel of is het een verloren jaar? Ik denk dat het nooit een verloren jaar kan zijn, want onze oogappels blijven ons een kijkje geven in hun wereld en de natuur is de natuur en laat zich niet regelen door ons en dat is maar beter ook. We gaan ze sowieso niet uit het oog verliezen want daar zijn ze te waardevol voor. En het oog… tsja… afwachten maar en het lijkt goed te komen. Het is tenslotte De Mortel!

 

Rijksmuseum:

Dan gaan we naar onze gevederde nieuwe, maar al vertrouwde valkenvrienden op het Rijksmuseum. Daar gaat het ogenschijnlijk als een speer en zitten we alweer op de helft van de broedtijd. Er was echter ook hier een vreemde die op dinsdag dacht de boel te verstieren, maar ook hier keerde de rust weer terug. De patatduiven zijn blijkbaar een niet te vangen kost, dus deze week stond er veel spreeuw op het menu, maar ook hier was sprake van een kakelverse potentiële roosterbezorgdmaaltijd, want een duif landen pontificaal in het zicht van BVE. De duif besloot echter direct te vertrekken aangezien een mantelende BVE vrij imponerend is. Je kunt nog steeds meedoen met de ei-poll en gokken op wanneer ze hatchen (uitkomen). Dat kan hier. Ik zeg doen en ga voor eeuwige roem en vermelding in de weeksamenvatting. Voor de rest was het relatief rustig in Amsterdam voor NS en BVE en maken we ons ons op voor 3 kuuks en prachtige beelden. Met de zeer heldere binnencamera mogen we ons ook hier gelukkig prijzen.

Afronding:


Dat was het voor deze week. Ten opzichte van vorige week zijn er weinig veranderingen. We houden een extra oogje in het zeil op De Mortel en verliezen Amsterdam ook niet uit het oog.  Carpe Diem en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

Prooioverdarcht

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs