Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 14

Erik Petersen | zondag 10 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 298x

Hierbij alweer de 3e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum en De Mortel. Een week die direct begon met aanvalsalvo's op onze V van De Mortel en een redelijk serene broedtijd op het Rijksmuseum. Veel leesplezier gewenst.
V met licht gehavend oog.

De Mortel:

Om deze week eens goed beeldend weg te zetten, ga ik deze vergelijken met een wieleretappe van de Tour de France. Als we kijken naar de Week etappe van De Mortel starten we direct vanaf de Alpe d'HuZes. Mijn digitale inkt van het vorig weekverslag was nog drogende op het vloeipapier van het internet of de aanvallen op onze V van De Mortel begonnen. Een werkelijke tsunami van aanvallen onderging ze gedurende de droogtijd van de inkt en dit ging uren achter elkaar door. Ik hoor in de verte onze legendarische wielerverslaggever Theo Koomen al ratelend de start van de etappe te verslaan als ware het een finale op de Champs-Élysées met een tijdverschil van enkele seconden tussen nummer 1 en 2.  De vreemde Vrouw (VV in de chat) had haar zinnen gezet op verovering van de etappe door in een vroege aanval direct de koppositie over te nemen en niet meer terug te geven. Op de Alpe d'HuZes.... eh.... Morteltoren hield onze V echter dapper stand. Schijnaanvallen werden afgeslagen en soms was zichzelf even verstoppen in de nestkast een moment van tijdelijke, maar absoluut noodzakelijke, ontspanning. Gelukkig hadden we een spotter ter plaatse die middels een ander kanaal de informatie via de chat aan ons door kon geven. Het was zo'n bijzondere dag dat er binnen enkele uren er alweer een nieuw blog stond. Dit is niet gebruikelijk, maar wel noodzakelijk om een ieder te informeren en te zorgen voor goed naslagwerk voor in de toekomst. Uiteindelijk koos VV het hazenpad via een afslag op de Alpe d'HuZes en verlieten wij vanaf zondag het hooggebergte en gingen we met enorme snelheid richting het laagland. V hield er gelukkig maar een licht beschadigd ooglid en een verfrommeld verenpak aan over. Zie hiervoor bovenstaande foto.

Om het laagland te schetsen.... geen V meer in de kast aan het begin van deze week en dat is geen goed nieuws/teken. Normaal gesproken verblijft V altijd een aantal nachten in de kast voordat het eerste ei acte de precense maakt. De zorgen namen toe en gerede twijfel maakte zich meester van de chat. April doet wat die wil en zo ook ons valkenkoppel op de Mortel, want aan het einde van de week en zo ook het weekend, zien we V vaker in de kast en heeft ze ook enkele nachten daar geslapen. Hoop doet leven en het kan nog steeds volgens de kenners in het chathuis. Fingers crossed en laten we hopen dat de volgende weeketappe weer naar het hooggebergte gaat, maar dan meer in de zin van hoogtepunten als een ei of misschien wel meer dan één. We gaan het zien.

Het Rijksmuseum

De Touretappe van onze nieuwe, maar oh zo welkome, gevederde vrienden in Amsterdam kan worden omschreven als een laaglandetappe met kans op waaiervorming. Bij waaiervorming zorgt de natuur door middel van windvallen voor verstoring in het peleton. Daar zo meer over. De week, of de etappe om in beeldspraak te blijven, begon crescendo en het broeden ging en gaat nog steeds als een speer. Ook het foerageren (wielerterm voor het nuttigen van voedsel) ging zoals verwacht mag worden. M brengt dagelijks een verscheidenheid aan vogels en soms zijn deze zelfs zo vers dat het leidend of in dit geval lijdend voorwerp nog teken van leven vertoont. De weeketappe kende een kleine coll van de 3e categorie, want op woensdag 6 april dook er een andere valk op, maar na een laffe demarrage richting het rooster mocht die aansluiten net voor de bezemwagen en hoop ik dat die in mocht stappen en niet meer gaat terugkeren! Dus gelukkig geen waaier-etappe met een potentieel vervelend gevolg. Ik hoor hier de stem Van Herbert Dijkstra (verslaggever NOS) praten over ‘pieren’, ‘harken’, ‘op het rooster’ en ‘chasse patate’, maar zie Amsterdam van licht naar donker gaan en weer terug naar licht zonder wielerwetenswaardige bijzonderheden. Het gaat werkelijk waar volgens het wieler- en slechtvalkenboekje in Amsterdam en Herbert praat zijn tijd maar vol. Ze houden de voorsprong op de Mortel met 3-0 in stand en zijn op weg naar een mooie finish. Houden zo en op weg naar kuuks, maar straks eerst de pipwatch. Daarover later meer!

Afronding:

Dat was het voor deze week. Résumé.... De Mortel is De Mortel en we blijven, niet tegen beter weten in toch?, hopen op een broedsel. Amsterdam gaat gedegen en we mogen blij zijn dat wij dit schouwspel extra kunnen aanschouwen.  Carpe Diem en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

 

En doooooor......

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs