Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 13

Erik Petersen | zondag 3 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 296x

Hierbij de 2e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum en De Mortel. Een week die begon met bijna historische warmte, maar overging in forse koude met een ingesneeuwde valkenkast als gevolg. Veel leesplezier gewenst.
Rijksmuseum

Rijksmuseum:

Voor de verandering als eerste maar eens terugkijken bij onze gevederde vrienden op het Rijksmuseum. Twee jaar geleden heeft het Rijksmuseum besloten om twee nestkasten aan te brengen in/op het gebouw en zoals we allen weten zit er nu een succesvol koppel in de nestbak onder de klok van de linker toren. Wist je trouwens dat Amsterdam 8 actieve valkenkoppels herbergt? Het scorend vermogen van ons koppel in Amsterdam is ten opzichte van De Mortel indrukkend te noemen, want ze staan nu met 3-0 voor en het broeden is al begonnen. Het is niet de verwachting dat er nog een 4e ei gaat komen, maar met 020 weet je het nooit, want scoren in blessuretijd is daar een aparte gewoonte geworden. Excuus, maar het voetbalhart van deze schrijver ligt in Rotterdam. Ik sloot het blog vorige week af met het feit dat er hier sprake was van één ei, maar op maandag mochten wij nummer twee verwelkomen en op woensdag nummer drie. De prooiaanvoer lijkt super goed te gaan en we zien deze week regelmatig dat er spreeuw op het menu staat. Woensdag zagen we nog een 3e valk die de boel kwam verstieren, maar daarna is deze niet meer waargenomen. Met name dank voor knuffeltje die de nobele taak op zich heeft genomen om OZ van het rijksmuseum keurig bij te houden. Chapeau! NS en BVE wisselen elkaar regelmatig af voor wat betreft het broeden en we gaan nu een paar weken in van relatieve saaie beelden tegemoet, maar zoals de kijkers wel weten: er kan altijd wat gebeuren. We gaan het zien! Over zien gesproken, Amsterdam trekt nu ook spotters aan en we mogen in de chat vaak live verslagen waarnemen van onze spotters ter plaatse. Sommige proberen links onderin beeld op de roostercam zwaaiend onze aandacht te trekken. En dat is ze gelukt!

 

De Mortel:

Rotsvast vertrouwen ging over naar zekerheid en zekerheid ging over naar het komt wel goed, maar dit is deze week overgegaan naar twijfel. Ik heb het over de komst van het 1e ei. M en V doen er alles aan om het kroost op de wereld... ehh.. Morteltoren te leggen, maar tot op heden nog niet succesvol. De slechtvalk-eieren in den lande vliegen ons in de chat als volle eierdozen om de oren, maar De Mortel behoudt haar achterstand op 020. Echter zoals we ieder jaar zeggen: "het blijft De Mortel en op De Mortel gebeuren de raarste dingen". Paringen, die op zich vrij essentieel zijn voor het onstaan van nageslacht, hebben we afgelopen wij niet veel mogen zien of horen, maar M en V kennende hebben die vast wel plaatsgevonden buiten ons blikveld en de magistrale camerazoektochten van Martin. De onrust, ontstaan door een vervelende 3e valk, lijkt deze week ook een stuk minder met uitzondering van hedenochtend. Hopelijk heeft die dubbelgeringde dame de kuierlatten genomen en is ze linea recta naar andere oorden vertrokken. In ieder geval konden spotters deze week melden dat op maandag er geen onrust meer was. Dan denk je dat het allemaal prima gaat, dan gaat het sneeuwen en niet zo beetje ook, maar voldoende om de halve kast onder te sneeuwen. Zie hiervoor de header foto. Ook voor De Mortel komt OZ goed op gang. Mijn dank gaat uit naar Bolid, Thaibird, Uiltje en alle andere die ik vergeet. Zonder jullie passie voor OZ is een weeksamenvatting niet te doen. Het aanbieden van prooien door M aan V gaat als een trein en niets lijkt er nog in de weg te zitten voor het leggen van het 1e ei. Geduld is een schone zaak, maar het is wel lang aan het duren.

 

Afronding:

Dat was het voor deze week. Résumé.... de kop is er af (net zoals bij de meeste prooien), in Amsterdam gaat het crescendo en we blijven voor met name De Mortel hoop houden op verder rust en eileg. Echter, hebben wij geen invloed op de ontwikkelingen en verliezen van 020 is geen schande, maar laten we hopen op 3-2. We gaan maar gewoon kijken en genieten. Carpe Diem en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

Martin (VWG) vindt ze altijd!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs