Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 12

Erik Petersen | zondag 27 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 295x

Terug van weggeweest. Vanaf heden weer wekelijks op zondag een weeksamenvatting van de Slechtvalken. Door alle ellende in Ukraine was mijn Oost-Indische Inkt doof en dof geworden. Mijn gedachten zijn nog steeds daar, maar de waanzin van de één mag het plezier van de ander niet beïnvloeden.
Sneaky dubbelgeringde mevrouw Wijdbeens

Intro:

Allereerst wil ik mijn dank uitspreken naar alle kijkers die zich volledig belangeloos, met buitengewoon veel enthousiasme en nauwkeurigheid OZ bijhouden. Voor de nieuwkomers, OZ staat voor Samen Onderzoeken en hier houden wij alle bewegingen en opvallendheden bij. Hier de link naar OZ van De Mortel en hier de link naar OZ van onze Amsterdamse nieuwelingen op het Rijksmuseum. Tevens wil ik een bijzondere dank uitbrengen aan Martin. Martin is de man achter de Mortelknopjes en heeft de beschikking over meerdere camera's. Op basis van zijn ervaringen en wat hij kan zien (wat wij niet altijd kunnen zien) maakt hij keuzes om de Roostercam te wijzigen naar een andere camera-positie. Op deze wijze krijgen wij nog meer mee dan normaal. Helaas is het niet eenvoudig om de cameraknop dan te wijzigen en blijft die dus staan onder Roostercam. Je kunt altijd kijken op de website van Vogelwerkgroep Gemert. Daar vind je de zogenaamde refreshbeelden van 4 camera's. deze verversen ieder 10 seconden en kunnen een aanvulling zijn op je kijkplezier. Ik wens je veel leesplezier en als jezelf ook input wil leveren aan de weeksamenvatting, schroom niet en spreek me aan in de chat. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 

De Mortel:

Al ettelijke jaren resideren hier M (staat voor man) en V (staat voor vrouw of hare Veerlijkheid). Waarom zulke korte rare namen vraag je jezelf af? Heel simpel. Onze beide supersonische vleugelvriendjes hebben geen ring en is er lang gelden besloten ze dan maar M en V te noemen. Hoe is het gegaan de afgelopen week? Daar kan ik kort over zijn... Het is nagelbijten en afwachten. Sinds de opening van de cams is er onrust bij De Mortel. Of het steeds dezelfde koekwous is die de rust komt verstoren weten we niet, maar er is een dubbelgeringde mevrouw Wijdbeens die in de nacht dacht even een kast te kraken, maar dan ben je bij V toch echt aan het verkeerde adres. Zie bovenstaande de foto net voordat V de vreemde vrouw een lesje kastbescherming gaf. Over adres gesproken... als je keer naar de Morteltoren wil gaan, voer dan het adres Hemelsbleekweg 15, De Mortel in en zet je auto/fiets naast het spottersveldje. Heel vaak zijn er andere, zeer deskundige, spotters aanwezig die het fijn vinden hun kennis met je te delen. De omgeving is ook uiterst rustiek en er zijn leuke wandelroutes. Terug naar onze gevederde vrienden. Paren is noodzakelijk en tussen alle bedrijven door zien we regelmatig paringen. Zelfs hebben we een paring in de grote antenne mogen zien. Een letterlijk en figuurlijk hoogstaand kunstje en noodzakelijk voor het in werking stellen van nageslacht. V slaapt al ruim een week in de kast en dit is vaak een voorteken van de eileg, maar door alle onrust blijft het afwachten in De Mortel. Gelukkig zijn we allen heel geduldig (niet echt he?) en wachten we het af. Fingers crossed hier.

 

Rijksmuseum:

Wat een super leuke verassing kregen wij voorgeschoteld. We hebben er nieuw valkenstel bijgekregen die verblijven in een kast op het Rijksmuseum. De man aldaar heet BVE (Nederlandse slechtvalk) en de vrouw NS (amai, een Belgische Slechtvalk). Beiden zijn geringd en dragen dus hun ringnaam. Ook hier was er de afgelopen tijd sprake van onrust. Een vervelende deerne met de naam CHT kwam regelmatig de boel verstieren, maar sinds zaterdagmorgen ligt er een mooi ei in de nestkast. Voor wat dat betreft staat het 1-0 voor 020 versus De Mortel, maar we zijn net begonnen aan de wedstrijd en alles ligt nog open. Ik vroeg mezelf af waarom ik geen duifprooien heb gezien bij het Rijksmuseum. Komt dat omdat, in tegelstelling tot de vrije uitvliegduiven op De Mortel, er allen patatduiven zijn in Amsterdam die lummelen naast de frietkraam en dus niet te pakken zijn voor ons Amsterdams koppel? Geen idee, maar we mogen blij zijn dat BDL ons nu twee koppels heeft "gegeven". Dat gaat straks nog wat worden in de chat als er een pip (gaatje in het ei) of er kuuks zijn. Dan mogen we wel extra schermen installeren om alles te kunnen zien en te volgen. Als laatste wil ik jullie graag wijzen op een super leuke documentaire gemaakt door Tim van Nus, Tim is een amateurfilmer en heeft een documentaire gemaakt van de Slechtvalken bij het Rijksmuseum. De documentaire is hier te zien. Neem wel even een bak koffie of thee want, want het is ruim 1 uur kijkplezier, maar is het kijken absoluut waard.

 

Afronding:

Dat was het voor deze week. Resume.... het begin is er en we blijven voor met name De Mortel hoop houden op rust en eileg. Echter, hebben wij geen invloed op de ontwikkelingen. Laten we maar gewoon kijken en genieten. Carpe Diem en hopen of voorspoed. Tot volgende week!

 

1e ei Rijksmuseum. Op naar meer!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs