Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 2

Erik Petersen | zondag 12 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 159x

Daar is dan alweer de 2e weeksamenvatting van de slechtvalken bij het Rijksmuseum en De Mortel. Ik dacht in eerste instantie dat het een rustige week zou worden en een dito bijbehorend super kort verslag, maar niets is minder waar. Veel leesplezier en op naar volgende week en op weg naar het 1e ei.
BTR komt aangesjouwd met een houtsnip.

Het Rijksmuseum

Een kalme week waarbij de band tussen BTR en V almaar sterker aan het worden is. Het baltsen (Baltsen is expressiegedrag bij dieren om partners aan te trekken en over te halen tot de paring) zien we met hoge regelmaat en BTR heeft een hoge variatie qua menukeuze deze week. Zo zagen wij in volgorde van de dagen een kokmeeuw (?), geprepareerde lijster, kievit, houtsnip (zie bovenstaande foto), merel (geen 100% zekerheid), halsbandparkiet, spreeuw en een mus (?) Een super gevarieerd aanbod waar menig professionele thuisbezorger met luchtvervoer jaloers op zou zijn. Het lijkt erop dat het spannende dagen gaan worden, want aan het einde van de week slaapt V in de kast en zien we de eerste tekenen van het leggen van een ei, maar V bakt ons een poets, want niet veel later zien we haar op de drempel zitten. Loos alarm, maar de wens is de vader van de gedachte.

De Mortel

Een rustige week leek het aanvankelijk ook hier. 4NL en M gingen kloek verder met hun bonding en het was stilte voor de storm en ook stilte tijdens de storm. Want maart roert zijn staart is het gezegde en dat was ook van toepassing bij De Mortel. Een sneeuwstorm maakt van de nestkast een keurig nette zwarte piste en zoals je kunt zien in de foto hierboven is het lastig landen in de kast. Het was zooo rustig bij De Mortel dat uw schrijver maar wat wistjedatjes ging uitvogelen (flauwe woordspeling). Wist je dat de bouw van De Mortel is gestart op 16 juni 1989 en dat het een PTT straalverbindingstoren was? Er waren meerdere straalverbindingstorens nodig  in Nederland om de kromming van de aarde te managen. Wist je dat in de fundering 154 heipalen zitten van elk 4.200 kilo en dat alleen in de fundering al 1.880 m3 beton zit en dat de betonsamenstelling B25 is? Wat dit laatste ook mag betekenen! Wist je dat de bouwsnelheid in de hoogte 16 centimeter per uur was en dat er uiteindelijk 621 treden zitten dit je helemaal bovenaan brengen? Nee? Dat wist ik ook niet.

Maar in één keer was er actie in de tent en was er schrijfvoer in overvloed, maar het bovenstaande wilde ik de lezer toch niet onthouden. Het is vrijdagavond en de OZ’ers van De Mortel maken grapjes dat ze zo druk zijn in OZ. Dit bedoelden ze cynisch want er was eigenlijk niets te doen…… totdat de chat ontploft en de OZ’ers waarlijk het bijna niet bij konden houden. Er is een vreemde M in de kast en deze heeft ringen. Je kunt het al raden. Microscopen gaan aan. Leesbrillen worden juist gepositioneerd en beeldschermen worden opgeblazen tot pixelformaat, want we willen weten wie het is. En inderdaad “BUSje komt zo”  komt buurten. BUS (de ringletters die alras duidelijk zichtbaar zijn) is uit het ei gekomen in de St. Servatiuskerk in Erp op 5 juni 2018 en is dus echt een buurtjongen. Ook op zaterdag laat BUS zich regelmatig zien en met een spotter ter plaatse en Martin die super aan het inzoomen is kunnen we genieten van het live verslag en de beelden.

Langzaam komt het gevoel bovendrijven dat onze eigen M wel eens niet meer onze mannelijke heerser is op de Mortel en dat BUS deze hoge zetel heeft overgenomen. De tijd zal het leren, maar ook bij de afronding van deze samenvatting is BUS er nog steeds en kan de tekst aangepast worden van "BUSje komt zo", naar "BUSje blijft toch".

Afronding:

We zijn nu echt van start. In Amsterdam loopt het op rolletjes en bij De Mortel..... tsja.... daar gaat het altijd anders. Carpe Diem, geniet er van en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

De poten van BUS

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs