Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 15

Erik Petersen | zaterdag 13 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 895x

Het aftellen is nu zeker begonnen en binnen nu en een week verwachten we de eerste kuuk. Geniet van onderstaande dagverslagen en pluk de dag!

Zondag 7 april 2019 (Cyrion)

Eén oog open, één oog dicht kwam er deze week voorbij in de chat en zo is V de nacht doorgekomen. Slapen, waken, slaapwaken tot een uur of zes waarna een draaiochtend volgt. Pulken aan de steentjes, eitjes draaien en schuddelen, zichzelf draaien en schuddelen. Lekker even veren poetsen, een heerlijke zondagmorgen. Tegen zeven uur is ze er klaar mee en hoe toevallig komt M precies dan voorbij de kast vliegen. Ze wailt en vliegt achter hem aan, ongetwijfeld heeft hij het ontbijt klaar staan. Even later hopst M elegant op de eitjes, ze hebben maar net een minuutje bloot gelegen. Als V klaar is met haar ontbijtje poetst ze haar snavel aan de beugels op de dakrand bij de wh. Ze meldt zich weer bij M op het rooster en in de kast. M chupt en chupt en blijft nog even kwekken tegen V, maar gaat er dan toch maar vandoor. Madame neemt haar plaats op de eitjes weer in. Er volgt weer een tijdje van steentjes prutsen, alle steentjes komen aan de beurt van de koelkast tot de ukkiehoek. Ze draait, wiebelt en schuddelt en lijkt wat te hijgen, ze ligt in het zonnetje dus het zal wel warm zijn. Ze laat de eitjes even blootliggen, maar komt al na een paar minuten terug op het nest. Pluto blaft en de lucht ziet er raar uit door de in de ochtendzon optrekkende nevel. Lazy on a sunny sundaymorning. De hatchpoll wordt hopelijk binnenkort geopend want over een week of twee is het toch echt tijd voor de kuuks om uit te breken. Dan volgt een prachtige tijd voor de spotters, V en M ontketenen dan een niet aflatende stroom van prooiaanvoer om de kuuks zo snel mogelijk groot en sterk te laten groeien. Nog voor de zomer moeten ze op de vleugels zijn om te leren jagen, prooi over te dragen en te vangen om een zo goed mogelijke start in het zware valkenleven te maken. Zwaar, want veel valkjes overleven hun eerste jaar niet. Niet te ver vooruit lopen, ze zitten nu nog lekker in hun eitje. De hele zonovergoten middag is het rustig, ook in de chat. Het is zelfs zo warm dat V besluit dat de eitjes het wel een kwartiertje zonder haar kunnen stellen. De rest van de middag zit ze op de eitjes, ze gluurt en tuurt naar buiten en houdt alles goed in de smiezels. Gelukkig komt M in de late middag nog even wisselen, anders was het voor V wel weer een marathonzit geworden tot de morgenochtendwissel. Hij zit lekker een uurtje te soezen en we merken dat V weer in de buurt is als hij begint te chuppen. Ze doet nog een paar rondjes toren en pakt een rozeetje op het dakterras in café ’t Dreefke op de bekabeling. Dan gaat ze naar huis voor haar nachtdienst als eierwarmer. Ik durf nog niet af te sluiten, nog even wachten of er nog wat kliervalken langs komen. Maar terwijl de heren in het CH bezig zijn met de derde helft, lijkt het rond de toren toch echt lekker rustig de avond in te gaan.     

Maandag 8 april 2019 (Hyacint)

Vandaag is het de 23e broeddag en gaan we de laatste 10 dagen in. In zijn nieuwe blog beschrijft Piet oa hoe het kuuk in het ei aan water komt en afvalstoffen verdwijnen, heel interessant! Er wordt nu ook flink bewogen in het ei door de kuuks en de trillingen die dat veroorzaakt, voelen de ouders aan de broedvlek van hun huid. De kuikens op hun beurt kunnen het gechup van de ouders bij de wissels horen. De band tussen ouders en kuuks wordt zo al voor de geboorte steeds hechter (bron: Froona). Vanmorgen meldt M zich al om even na half 7 bij de kast en vertrekt V vlot van de eieren. Rond 8 uur wrijven de chatters zich nog eens extra goed in de ogen: er zit zowaar een duifje even verderop op de rand naast de kast! En het wordt nog gekker, want even later ziet men ook een 2e witte duif bovenop het dak zitten! V is dan al een keer “woedend” langs gevlogen, waarna in ieder geval 1 duif spoorloos is verdwenen. De kamikazeduif op het dak blijft echter nog een tijdlang daar van het zonnetje genieten, terwijl M ondertussen geduldig door broedt. Pas om 10:20 uur meldt V zich weer eens bij de kast. Dan heeft M bijna 4 uur mogen broeden en na 3 uur buiten vliegen komt hij op zijn beurt V weer aflossen. ‘s Middags zijn de broedbeurten wat korter, wellicht door het warme weer? V ligt in de kast dan soms al met de snavel open. Het is in ieder geval een gestroomlijnd team, dit valkenpaar. Om half 8 komt M zelfs nog een keer voor de avondwissel tot V zich om 20:43 uur gelukkig vlot op de eieren installeert voor de nacht. Vandaag zijn er 8 wissels geweest en heeft M 6:54 uur gebroed verdeeld over zijn 4 beurten.

Dinsdag 9 april 2019 (Margootje)

In de vroege ochtend heerst er en serene rust. M komt om 7 uur op de wiphoek wachten en tien voor half acht neemt hij het broeden over, na een vriendelijke ochtendbegroeting. Hij draait en keert en rolt en herschikt de eitjes. Zo! Weer een stukje dichterbij de ukkiehoek, de hoek schuin tegenover de cam, waar de kuikens straks veel meer beschut zijn. Zie ook de clip van Aaltje: verhuizing? Rond negenen is er geharrewar: M boos naar rooster en weg, V boos op rooster en weer weg, M terug. Dan wordt een kleine confrontatie met een andere valk boven dak gezien, V komt daarna chuppend op rooster en gaat dan op wiphoek zitten. Ze zit daar rustig te poetsen en rond te kijken over haar rijk. Onze Queen of the Tower, ze kan het allemaal heel goed aan. Ze wordt een tijdje prachtig ingezoomd door VWG, zodat we haar schoonheid nog beter kunnen bewonderen. Dan om 11 uur vliegt er weer een derde valk rond, V hoeft niet eens de moeite te doen om op te vliegen. Met een flinke scheldpartij en dreigende houding lukt het ook om de ongewenste te laten vertrekken. De rust is spoedig weergekeerd en M mag lang broeden.Na 5,5 uur, min de korte onderbreking in de ochtend gaat hij zelf om 13 uur chuppend naar rooster en neemt V de broedtaak weer over. In de middag vertoeft M op dak en V op de eitjes. Om half vijf volgt weer een rustige wissel, V naar dak. En even voor zessen vindt V dat M genoeg gebroed heeft en nemen ze met een hoffelijk beleefde groet afscheid. M heeft 6 uur en 50 minuten gebroed.bDe eitjes lagen 6 minuten bloot. Morgen zien we ze weer.

Woensdag 10 april 2019 (Eleonora)

Na een rustig nachtje op haar gisteren ‘verhuisde eieren’ spotten onze vroege OZ-ers een 3e valk: er zitten namelijk 2 valken op de dakrand, ‘n grote halverwege en M op de wiphoek. Het is kwart over zeven. Vanuit de kast lijkt V het in de gaten te hebben, M meldt zich even op het rooster en vliegt weer weg, alsof hij verslag deed van de jonge dame op het hek. Een paar minuten later vliegt V kast uit en komt M terug om de eiwarmhoudtaak voort te zetten. En hupsakee! M schuift de eieren nog wat verder richting ukkiehoek. Slimme valk, hij weet vast dat ze binnenkort uitkomen en dan is die kant lekker beschut voor de kuuks. Het is een zonnige maar frisse dag. Zelfs vanaf zonnig Griekenland worden onze Mortelvalken in de gaten gehouden door een vakantievierende clubhuizer... we zijn allemaal Mortelvalkencamverslaafd ;-) Rond kwart over 10 landt V even op het rooster voor een kort gesprek met M en vliegt weer weg. M chupt nog wat na, ‘Wat kwam ze nou doen? Beetje onrust stoken? Ik lig hier lekker op mijn eitjes’ zegt een chatter. Half uur later, M schuift de eieren weer een stukje verder, wil ze ‘in het zonnekuiltje hebben zodat de zon helpt met warmhouden’. 11.05u, V neemt het broeden weer over van M, 13.45u is ie terug. ‘Het blijft leuk om ‘live’ een broedwissel mee te maken, lezen we in de chat. Een half uur later gaat M even van de eitjes af het rooster op, blijft alert rondkijken en terug op de eieren. Gechup, toch V weer op de eieren. Intussen verwelkomen we een aantal Havikcamfans die onder toekijkend oog van op de achtergrond altijd meekijkende Mortelvalkkenners al snel de verschillen tussen M en V onder de knie hebben. V blijft alert rondkijken vanmiddag. Elders in Nederland is – webcamsgewijs bezien (dank Margootje)- bij de AEB in Amsterdam vanmiddag het 1e Slechtvalkkuuk uit het ei, en zijn er ‘pips’ gezien bij een 2e ei van de AEB en bij een ei van de ABN-valken. We krijgen er steeds meer zin in! De EiHatchPoll is al door 16 mensen ingevuld, ergens tussen 17 en 20 april gaat het gebeuren, eindelijk weer MortelKuuks! Vandaag is er 6 keer een broedwissel geweest, hebben de 3 eieren bijna niet blootgelegen en ondanks dat er weer een 3e valk op de achterrand van het dak gezien is rond 19u gaat het broeden gewoon door. Wordt vervolgd...

Donderdag 11 april 2019 (EP)

Kom ik na een lange werkdag even naar ons koppel kijken, krijg ik de opmerking “waar blijft de dagsamenvatting?”. De ene of andere onverlaat heeft EP genoteerd in het hokje van vandaag. Hem of haar krijg ik nog wel, maar eigenlijk best wel leuk om even te schrijven. De spanning neemt iedere dag toe. H-day (Hatch-day) is comming en niet achter de decoder bij Netflix, maar gewoon hier bij Beleef de Lente.  Nogmaals een compliment voor alle vrijwilligers en vandaag een speciaal “petje af” voor onze mods. Ze laten veel toe en velen van ons waarderen dat. Een aantal vaste CH’s kampen met problemen en goed dat ieder zijn of haar ei hier kwijt kan. Maar we laten de eieren van ons koppel lekker met rust. Genoeg over ons… als de wiedeweerga naar de Slechtvalken.  M lost V af na een rustige broednacht en consumeerde het broeden met het genot van een liefhebber. Stiekem tijdens iedere broedtijd de eitjes meer en meer verplaatsen naar de UK (ukkiehoek). V heeft dit zeker in de gaten want haar staart krult bijna omhoog tegen de kastwand. Voor ons als kijker een prima positie voor de eieren, want ons zicht is, los van de kleine flats, stukken beter. De broedwissels volgen elkaar keurig op, maar vandaag lagen de wannabee-kuuks toch even 40 minuten alleen. Gezien de temperaturen moet dit geen enkel probleem zijn, maar was wel opvallend.  Om 17.00 uur is de dag alweer voorbij. Niet voor ons setje, want die broeden around de klok, maar voor ons. V heeft de shift overgenomen en aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat er vandaag niets meer gebeuren. De chat kabbelt lekker voort, de geleende Uileretto smaakt naar meer en weer een dag voorbij.. Het gaat goed komen dit jaar….

Vrijdag 12 april 2019 (Eleonora)

Ooit had ik de intentie om Ethologie te gaan studeren, diergedrag; en dan vooral omdat het gedrag van vogels me zo fascineerde. Het werd een andere opleiding, maar het gedrag van vogels vind ik nog steeds heel interessant. Vooral het gedrag van individuele Slechtvalken, om maar even ‘on-topic’ te blijven. Wat opvalt sinds vorig jaar NV (onze huidige V) in de Mortelse valkengeschiedenis verscheen, is haar steeds ‘vriendelijker’ houding naar M. Onze vorige Morteldame (VV, VieVie genaamd, de vrouw van huidige M tot ze halverwege maart 2018 gedood werd) was ook altijd bijzonder tolerant naar M. We herinneren ons nog wel dat Vorige V vaak lang wachtte met broedwissels en dat M - zich al kleinmakend op de eitjes- eindeloos bleef liggen. Ook de keer dat ze – daags na het ringen van de kuuks – de hele nacht samen in de kast bij de kuuks bleven. Heel bijzonder! Vanmiddag rond 16 uur konden we meekijken toen onze huidige Morteldame twintig minuten rustig wachtte tot M opstond van de eieren en vertrok. Direct gaat ze zelf naar het drietal eieren en stopt ze voorzichtig onder haar buik (zie Aaltjes clip ‘Samen in de kast’). Dat het gedrag van een vrouwtjesslechtvalk naar haar partner heel anders (dominanter) kan zijn, zagen we bijvoorbeeld bij het koppel van de ABN-AMRO in Amsterdam (in eerdere Beleef de Lenteseizoen te zien geweest). Hoe ging het vandaag op de Mortel? Nog voor half 7 neemt M ‘hopsenderwijs’ (thanks, Bolid) de nachtshift van V over. Rond kwart voor 8 scheert er een valk over het lichtblauwe hekwerk rond de kast, M volgt alles met zijn blik. Daarna weer een rondvliegende 3e valk te zien via de Roostercam en weer later vliegt V er vanaf de dakrand achteraan. M chupt wel flink, geen echte paniek. Vlak voor 12 uur staat een gakkende V op van de eieren, gaat naar het rooster en dan naar de wiphoek. Ze neemt een dreighouding aan en jaagt de plaaggeest weg. Iets na half 2 moet ze nog een keer optreden, ze vliegt weer vanuit de kast naar het dak en landt – al ‘jodelwailend’ daarvandaan weer op het rooster. Ondanks de ‘lichte onrust’ door een vreemde valk, lossen M en V elkaar keurig af en hebben de eitjes maar 5 minuten bloot gelegen. Zonet om 19.23u is V uit de kast vertrokken en ligt M binnen een minuut op zijn aanstaande kuuks. Er komt nog een avondwissel, V komt voor donker thuis.

Zaterdag 13 april 2019 (EP)

Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de laatste zaterdag zonder één of meerdere kuuks. En dat zal een keer tijd worden. Het broeden gaat wel erg voorspoedig en is (bijna) saai aan het worden om naar te kijken. Echter realiseer ik me ook dat “de invulling van de wens ook het einde van het verlangen is” en dat we moeten blijven genieten van ieder moment, want wat gaat het mieters voorspoedig hier op de Mortel. Vanmorgen gaf onze, vrijwel al door iedereen geaccepteerde, Juveniele weer acte de présence en was deze genoeg valkgeniek in beeld om er een prachtig screenshot van te maken. Veel schade richt de Juveniele niet aan en ze lijkt er al een beetje bij te horen. Onze vederige jeugdigheid had zelfs het lef om even te landen op het rooster terwijl V in de kast was. V heeft vannacht wederom prima geslapen en rond 08.00 uur is de 1e broedwissel een feit, maar niet voordat ze paren… Ha.ha.. daar had ik je he? Paren doen ze niet meer tijdens het broedproces. Ieder voordeel hebt zijn nadeel ofzo iets. Voor de rest een vrij rustige dag en M en V zijn of aan het broeden of altijd in de buurt van de ander. De eitjes krijgen vandaag niet de kans om bij te kleuren in de zon, want de maximale vrije tijd was 2 minuten. Dan denken we nog een late wissel te zien aan het einde van de dag. M komt de kast binnen met het idee om nog ff een paar uurtjes broeden mee te pikken. V echter geeft geen krimp en blijft stoïcijns zitten op de drie kuuks in wording. M gaat van de weeromstuit maar weer weg, maar niet zonder zijn ongenoegen kenbaar te maken. Het wordt later en later en V gaat voor de 24 uur van Le Mortel. De chat kabbelt lekker door en ja Freddie.. jouw geheim is veilig hoor!  Er komt vast geen broedwissel meer en het is halfnegen en ik sluit af voor vandaag, maar je weet het nooit.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs