Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 12

Erik Petersen | zaterdag 23 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 997x

Ons koppel is het gelukt. We hebben drie knalrode eitjes en een V en M die around the clock broeden. Is het daardoor saai.? Niet is minder waar! Geniet van onderstaande dagverslagen en pluk de dag!

Zondag 17 maart 2019 (Margootje)

Vannacht, of vanmorgen om 4:48 uur werd ei 2 geboren. En weer ging het heel snel en heel gemakkelijk. V leek lang te doezelen, liggend op ei 1, en kwam overeind voor een flats, wilde weer gaan liggen, nee, toch maar even staan naast de kuil en legde meteen haar ei. Alles binnen 10 minuten. Ze begroette haar ei, schoof beide eitjes na wat omrollen onder zich en wachtte op M. Die zagen we 3x misvliegen vanmorgen zie clip van Aaltje. https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/ook-spannend-voor-man. Was het de wind? Was hij zo opgewonden? In ieder geval zag Fogel dat V op de dakrand mantelde over haar prooitje toen hij aankwam, hij kwam ongelegen. Er werd weer goed voor V gezorgd. We namen 3 prooi-overdrachten waar. En ook voor nog meer nageslacht. 4 Paringen zagen we in beeld. Vooral M leek al wel in de broedmodus, hij lag veel op de eitjes. V lag vanmorgen ook een poos en tussen de middag weer. We zagen ze bijna niet meer midden op de drempel (M) of naast de deurpost (V) zitten, steeds op de eitjes. Er leken weer vervelende andere valken in de buurt. We zagen zowel M als V een aantal maal boos gakken en meestal M dan weggaan. In de middag vooral leek er een beetje onrust. Een beetje, maar derden zijn er altijd wel en worden nog steeds zonder problemen uitgeleide gedaan. V kwam voor haar doen vroeg naar de kast, om 18 uur. M lag op de eitjes en ze hadden een paar minuten een zacht gesprek. Dan stapte M toch maar van de eitjes af. V kwam rustig naar binnen en ging ook direct op de eitjes liggen. Zijn ze al in broedmodus en wachten we op ei 3 deze week, of lag M slechts bij zijn eitjes en was het nog niet echt broeden? We gaan het deze week zien hoe het afloopt. Morgen zien we ze weer.

Maandag 19 maart 2019 (Hyacint)

Afgelopen nacht heeft V rustig op de eitjes door gebracht, af en toe onderbroken voor een sanitaire stop op het rooster. Nog voor het ontbijt om half 7 vervult M zijn plicht met een lange paring op het rooster, waarna V nog even gaat naliggen in de kast. Drie kwartier later komt M met prooi en terwijl V nog staat te eten op de WH volgt alweer een paring. Met dat 3e eitje zit het dus wel goed. Interessant is dat V het geslacht van haar kuikens kan bepalen, afhankelijk van o.a. legtijd en voedselvoorraad. Wanneer er veel voedsel is, wordt het eerste ei een mannetje, omdat ook een later vrouwtje dan voldoende te eten krijgt. Aan opvolgende eitjes zal ze sowieso extra voeding meegeven om controle te houden over de competitie tussen de kuikens (bron: Froona). De wondere wereld van de natuur! M en V wisselen elkaar vandaag keurig af met broeden, M stuurt zelfs om 11:50 uur een verbaasde V zonder prooi weg zodat hij zelf weer kan liggen en dat doet ie voor 3 uur, met 5 minuten onderbreking voor een PO. Snelle Henkie, onze M. Na zijn vertrek weer een lange paring op de WH en dan neemt V het broeden over. Het gaat dus prima. Na 1 uur en 20 minuten broeden wordt V weer zonder pardon door M de kast uitgestuurd en neemt hij het zelf over. Bijna de omgekeerde wereld! M broedt dan 2 uur en V zit al die tijd op de WH, tot hij afsluit vandaag met weer een mooie paring aldaar en V om 18:21 de kast in komt voor de nacht. Waargenomen 4 x paring en 3 x PO. Van 6:35 uur tot 18:21 uur zit V 3: 46 uur op de eitjes en M 6:43 uur!

Dinsdag 20 maart 2019 (Margootje)

Ei #3 is er ook! Met veel enthousiaste kijkers wachtten we vandaag wanneer ei 3 zou komen, dat ie zou komen was ons duidelijk, er werd nog volop gepaard. Vanmorgen alweer 2 x en 3 x een prooi-overdracht. Om beurten lagen ze op de eitjes en husselden er soms wat mee. Als V niet op de eitjes zat , zat ze uitgebreid poetsend op dak. In de middag leek er eventjes wat onrust, er werd gewisseld, M ging naar de eitjes en V stond even boos te gakken op de wiphoek. Het lijkt snel weer rustig. Na een uur op de eitjes zag M iets vliegen, waarschijnlijk V, want die kwam naar de kast. Ze ging even op de eitjes liggen, 10 minuten en stond dan boven de kuil, en legde weer supersnel in 4 minuten haar derde ei. Om 14:30. V ging uitrusten en heel snel zagen we M al met prooi op de wiphoek. Ze was er nog niet aan toe. M vertrok na 20 minuten van dak. Na 1,5 uur kwam M naar de kast. Er leek onrust, V vloog op en M even achter haar aan. Hij keerde spoedig terug en ging op zijn eitjes. Een half uur later kwam V op rooster zitten. Zij wailde klaaglijk, om voedsel?, of was er iets wat haar ontevreden stemde? Er werd gewisseld. V rustte ruim een uur goed en dan bracht M prooi, naast de kast. V at op de wiphoek, kwam terug voor een wissel, en dan werd er ineens weer gepaard op rooster! Komt er dan toch een 4e ei? V mag weer rusten op de eitjes en in de avondschemering, om kwart voor acht brengt M haar nogmaals een prooitje naast de kast. Ze eet even op de wiphoek en keert dan terug voor een hopelijk rustige nacht. Morgen zien we ze weer.

Woensdag 21 maart 2019 (Eleonora)

“Het clubhuis rekent... en rekent. En V? Die weet het!” Het is 18.40 uur, ik ga aan de samenvatting van vandaag beginnen. Ik kijk op de binnencam, V schuddelt wat op haar 3 eieren en kijkt naar buiten. Haar rugveren staan wat bol... een aantal clubhuizers hebben uitgerekend dat er morgenavond misschien een 4e ei komt. Zou het? Aanwijzingen kunnen we zoeken in de paringen en of de eieren al regelmatig bebroed worden.. Er zijn twee paringen gehoord vandaag: rond 6 uur en een uur later weer. Daarna zijn er geen paringen meer genoteerd in OZ....Wat de eieren betreft: na de paring zat M binnen 2 minuten op de eieren, hij schudt ze regelmatig en hij keert ze. Een keer lukte het hem niet direct om erop te gaan zitten want ze lagen naast elkaar. Na de tweede paring van vanochtend verscheen V in diezelfde minuut weer in de kast en nestelde zich op haar eieren. Ook zij schuddelt ze regelmatig, rommelt met de steentjes rond de nestkom. Even alle OZ-regels goed nagekeken, er is nauwkeurig genoteerd (waarvoor weer dank aan alle OZ-ers!) en dan blijkt dat de eieren maar 18 minuten bloot gelegen hebben vandaag. Conclusie.... ik weet het wel :-)  Voor de rest: M heeft ook vandaag weer prooi(tjes) voor V gevangen, keurig allemaal. Een paar keer waren M en V aan het chuppen vandaag en aandachtig naar buiten aan het kijken. Soms is er een valk ‘in de lucht’ gezien, bijvoorbeeld om 10.21 uur vanaf de dakcam, waarschijnlijk M want V reageert niet vanuit de kast. Tot zover voor vandaag.

Donderdag 22 maart 2019 (EP)

Wederom een spannende dag. Gaat ei nummer vier er komen of moeten we gewoon blij zijn met het rood gekleurde trio die de afgelopen dagen veel broedaandacht heeft gekregen. Het lijkt erop dat het broeden al begonnen is, maar ja, op de Mortel weet je het dus nooit en de invulling van de wens is het einde van het verlangen. Gewoon een trosje kuuks dit jaar en 3 of 4, wat maakt het uit. Toch wel, want we willen M wel eens zien met 4 eieren. Dat gaat hilarisch worden en dan heb ik het nog niet over de kuuks die als ze groter worden als popcorn onder M uitschieten. Wat mochten we vandaag beleven op deze geweldige site? Had ik al aandacht gegeven aan alle vrijwilligers die dit kosteloos in onze huiskamer brengen (gaat niet melden dat hij inlogde op een parkeerplek op de A27 om even te gluren)? V was vroeg uit te veren en even van 06:00 vertrok zijn voor een ogenschijnlijke vroeg ontbijt. M, onze broedkeizer van de Lage Landen, heeft vandaag regelmatig het broedwerk overgenomen en beiden hadden vandaag nog tijd om drie keer te paren. Gewoon omdat het lekker of functioneel is? We zullen dit later wel zien. Ook kreeg de innerlijke verzorging van de V de nodige aandacht en konden wij een tweetal PO’s horen c.q. zien. De dag gaat langzaam voorbij en de SV-liefhebbers zien soms vrije en blije eitjes als M en V andere zaken hebben, maar dat ze aan het powerbroeden zijn dat is een zekerheid. Dan net iets na 18:00 uur zien we V bij de kastrand met een opengesperde bek, M op het rooster en een andere valk die een tweetal schijnaanvallen doet op M. Echter staat onze M zijn mannetje en met een stoïcijnse standvastige houding kijkt hij de indringst(er) weg. Wat een eindbaas, of flatste hij van angst het rooster vol en was hij blij dat die wegging? Dan komt de dagwisseling en neemt V de nightwatch over. De 48 uur zijn voorbij, dus het 4e en laatste ei kan vanavond komen. Niemand die het zeker weet en het is dus afwachten. Bij het afronden van dit verslag kijkt V kwiek de camera in met een blik van “ ga zelf een ei leggen gast”. Eventuele update afhankelijk van de ontwikkelingen.

Vrijdag 23 maart 2019 (Margootje)

Het legsel lijkt compleet. We zagen al dat ze de eitjes weinig alleen lieten en snel broeds leken. Zagen we de afgelopen 2 dagen nog enkele paringen, vandaag hebben we er geen meer kunnen waarnemen. Bij de vrouw komen na het laats gelegde ei hormonen vrij die ervoor zorgen dat ze verdere paringen weigert. Waarschijnlijk waren de laatste paringen alleen voor binding met elkaar en uitvloeien /overgang van hormonen. Er lijkt een enorm goede communicatie en taakverdeling tussen deze V en M van de Mortel. M broedt graag overdag, en V vindt dat wel best, zij doet haar arbeid daarin wel vanaf de namiddag. Het is voor ons kijkers een nieuw broedpaar , ze doen zaken anders, bijvoorbeeld wat betreft wisselen, dan we gewend waren. En misschien verandert dat patroon ook nog, we zullen zien. Al met al broedt V nu zo'n 16 uur per etmaal. Volkomen normaal. Vanmorgen nam M zijn broedpositie om 8:30 in, de wissel ging heel rustig. 11 uur in de ochtend kwam V een broedwissel aanbieden. Zij kwam aan met een kenmerkend soort jodelend geluid, een wailchitter, die past bij broedwissels.Er werd even onderling gechupt en V vertrok weer rustig. Alsof M zei : laat mij maar liggen, en V : oké das best. V bleef tot 16:00 buiten, ze was zelden in ons beeld, maar we zijn bekend met haar verstopgedrag. Vanmiddag om 15:00 is M van de eitjes gegaan. Kuiko , onze reporter ter plekke meldde dat een kleine valk een grotere valk wegstuurde. Dappere M zal de heel jonge vrouw die we er al eerder hebben gezien even de laan uit hebben gestuurd. Een volwassen vrouw zou niet snel door de veel kleinere M worden verjaagd.
Dat we de eitjes soms een uur of langer bloot zagen liggen is helemaal niet erg. De valken weten precies wat ze doen. Het is niet koud, de eitjes koelen zo gauw niet af. 
V nam dus om 16:00 de broedtaak over. Tegen zessen kwam M nog eens op rooster wailen,  was het voor een eventuele broedwissel, of een mededeling dat er ongewensten waren? V besloot te blijven.  
Na kwart over zes hoorden wij weer een wailconcert, nu naar elkaar, door elkaar. Dit wailen bleek een mededeling van ongewensten hier en wegweg, hier wonen wij. V stond ineens boos op uit de kast en wat bleek? De juveniele dame was er inderdaad weer en landde brutaal naast de kast op de rand. V maakte zich rechtopstaand groot met uitgespreide vleugels en opgezette veren en sprong bijna bovenop de jonge valk. Tis een brutale, dit valkje wat vorig jaar pas geboren is. Maar ze taaide af. V nog even erachteraan en toen was het klaar en kwam V rustig naar de kast en hernam het broeden.

Zaterdag 24 maart 2019 (EP)

Vandaag is het V-verwendag en daar geniet hare veerlijkheid met volle teugen van. Heeft de ene prooi de krop van V nog niet verlaten, wordt er alweer een nieuwe prooi gebracht door M. Ook de paringen rijgen zich vandaag aaneen alsof er nog geen enkel ei is. En aangezien M vandaag zich van zijn nobele taak kweet door regelmatig op de eitjes te liggen zien we V in de loop van de middag genieten van de zon en staat ze op het randje van de wiphoek.  Wat valt er nog meer te vertellen over deze dag? V heeft een rustige nacht gehad en was soms diep in slaap. Om 06:18 uur vliegt ze haar verwendag tegemoet en de eitjes krijgen vandaag maximale aandacht. Slechts 4 minuten waren de eitjes vandaag onbemand… Ehh. Onbevalkt! Net iets na half twee komt V de kast in met, naar wat het lijkt, bloed aan haar poot en gaat hijgend als een stoomboot op de eitjes liggen. Gelukkig zien we na een tijdje V rustiger worden. Mogelijk heeft ze de Morteltrap genomen naar haar verdieping en een keer niet gevlogen. Voor de rest een heerlijk rustige dag. Ik zeg houden zo de komende weken en maanden. Even een valkenweetje… Bij snelheden van 240 km/u vallen hun vleugels in een strakke verticale plooi. Als de vogels hun absolute topsnelheid bereiken, vouwen ze hun vleugels zo strak over de lengte van hun uitgestrekte lichaam, dat de ruimte ertussen volledig vacuüm gezogen wordt. Tot de volgende keer. Carpe Diem!

wail-chitter bij broedwissel


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs