Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 11

Erik Petersen | zaterdag 16 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 971x

Daar is "die" weer de weeksamenvatting over onze slechtvalken in De Mortel. Zo ben je weer snel op de hoogte van wat er in de afgelopen week allemaal is gebeurd. Gemaakt door bloggers voor lovers!

Zondag 10 maart 2019 (Margootje)

Vandaag hebben we storm op de Mortel. Dachten we gisteren dat V het ei ging leggen (ze zat 's avonds ook heel raar scheef in de kast, en lag tegen de drempel). Vandaag verbleef de dame vooral op het dak. In de middag zat ze op de drempel naar buiten te koekeloeren. M kwam voor een gesprekje in de middag, waarna V weer het dak verkoos en tot laat in de avond, niet in de kast is teruggekeerd. Als we V zagen bewegen vandaag was het zwaar waggelend. Paringen of prooioverdrachten zijn kennelijk niet waargenomen. Morgen zien we ze weer. Al met al geen super actieve en informatieve dag.

Maandag 11 maart 2019 (Anniet)          

Geen valk te zien ‘s morgens vroeg , V was namelijk al sinds het begin van de vorige avond aan het pierewaaien geslagen en niet meer teruggekomen. M komt tegen half zeven met een prooi en daar is V alweer, die hem gauw weggrist. M heeft zijn poten nog niet eens afgekloven als V alweer voor de deur staat. Samen bespreken ze hun dagplanning, waarna M op de vleugels gaat. Met een énorme gaap gaat V bezig met een braakbal die haar in de weg zit. Tegen 11 uur zien we de eerste paring bij de wiphoek, waarna M maar liefst twee kuilen komt uitkuilen voor het geval dat de eitjes ze om de oren gaan vliegen. Hij chupt opgewonden, vertrekt, komt weer terug, vliegt naar de WH en daar is dan alweer een paring. V waggelt de rand over, M gaat weer door met z’n korte bezoekjes aan de kast, en dan komt er een 3de paring, ditmaal gevolgd door het sierlijk wegzweven van V die meteen ook maar een kuilinspectie gaat doen. Maar er lijkt onraad te zijn : er moet duidelijk een onzichtbare vreemdeling verjaagd worden. Vooral V blaft opgewonden op hoge poten vanaf de rand naar deze ongewenste bezoek(st)er. Even later blijven ze beide de omgeving goed in de gaten houden, maar een paring lijkt nu wel even belangrijker. Een tijd lang blijven ze weg bij de toren, maar tegen 16.15 uur landt V op de wiphoek en even later komt ook M op de kastrand. Sinds de laatste paring blijft V wiphoeken, en is M de hort op. Na een half uurtje vliegt ook V weg van de toren, komt vrijwel meteen weer terug ; verdwijnt dan opnieuw terwijl je een soort langgerekte wail hoort. Wie wat waar hoe ? Kweenie … Opnieuw landt V een halve minuut op de hoek, zijn ze aan het spelen op de wind ? Maar dan komt het grote werk : V heeft prooi geslagen en peuzelt deze bij de wiphoek op. Een dik half uur later komt M vanuit de nestkast aantrippelen. Dan volgt daar... je raadt het nooit, een Paring! Vervolgens gaat V lekker uitbuiken in een avondzonnetje dat met een rode gloed op haar veren schijnt. Half uurtje later zoekt ze haar kast op voor de nacht. Zou haar eerste eitje er ook zin in hebben? Oeps. EP is vergeten te melden dat er vandaag 7 paringen waren en dat aantal is hoopgevend!

Dinsdag 12 maart 2019 (Margootje)

V sliep rustig in de kast. M kwam rond zeven uur haar ontbijtje brengen en na het eten werd er gepaard. Na een uurtje kwam M even met V mee naar de kast. Ze bleef. Ze koos de middelste kuil en draaide 3x in de rondte, schraapte daarbij en hup, in één keer een mooie kuil. Toen ging ze steentjes pakken en omdraaien. Was ook snel klaar. Lekker duf naar buiten kijken. Maarja, er was weer iets dat haar zen-gevoel onderbrak. Ze stond even boos op rooster, M kwam langs, ruilde van plaats in de kast en V ging vijf minuten vliegen. Was er een indringer? Er was snel weer rust, en V ging nog een uur in de kast staan. Om half elf verkoos ze de wind. Ze bracht de rest van de dag ofwel op dak of elders op de toren door. M bleef prooitjes aanslepen, maar was nooit lang uit beeld, hij haalt ze zeker dichtbij, zoals zaterdag door Birdie en Coriena en Kuiko ter plekke werd waargenomen, pats! prooi slaan door M direct boven het spottersveld, dus voor de toren. Wel was er vanmiddag heel even twee keer een vreemd mannetje met een oranje en een zilveren ring op rooster. Hij keek nieuwsgierig-zenuwachtig naar binnen, en ging er meteen, zonder gedonder, vandoor toen M eraan kwam. M bracht daarna binnen een half uur alweer twee keer een prooitje voor zijn V. Eten moet ze, hoewel die krop vanmorgen vroeg al vol zat. V ging ergens uitbuiken en rusten,..en nog dikker worden. zes uur vloog M weg van rooster en zag het geoefend oog van mama_Coriena een paring verstopt achter de paal, op de tegengestelde wiphoek, zoals Bolid die achterste hoek noemt. Daarna zagen we weer veertjes daar opwaaien, V zat weer te eten van een restprooi Nu is het donker en bijna kwart voor acht en..zitten we naar een lege kast te kijken. Komt ze nog heel laat? Of blijft ze liever nog een nachtje uitwaaien? We wachten af. Zeker is : Morgen zien we ze weer!

Woensdag 13 maart 2019 (EP)

De spanning loopt iedere dag en ieder uur verder op en we kunnen het ei wel uit V kijken, maar de eigenwijze, jonge edoch prachtig gevederde dame had vannacht geen zin om in de kast te slapen. Ja joh.. Ga lekker pitten in de regen en de wind in plaats van verblijven in een droge kast, waarbij je nog veel bewonderaars hebt. Ons koppel gaat vandaag in ieder geval niet met een knorrend valkenmaagje naar hun slaapplek, want we hebben 5 PO gezien. Het aantal gespotte paringen vandaag was 1, maar die was dan wel lekker op het rooster. Dat de 1e ei-leg aanstaande is is wel duidelijk. Beiden zien we vandaag veel in en om de kast, ze babbelen met enige regelmaat met elkaar en de kuiltjes krijgen ook voldoende aandacht. Tick.. Tock.. Tick.. Toch.. De tijd strijkt voorbij en vandaag zou zomaar weer een dag worden die van de Ei-poll-lijst kan. Als je het blog van Margootje nog niet hebt gelezen, doe dat dan alsnog. Buitengewoon informatief en dan weet je meer over de voortekenen die horen bij een aanstaande ei-leg. Het scharlaken rood van de invallende avond gaat langzaam over in pikzwart. M wacht met onvoorstelbaar geduld in de kast op V, maar die geeft een perfecte imitatie van een vogelgeworden “No Show”. Ruim na 19.00 uur is M het zat en neemt de kuierlatten en vliegt weg.. de nacht tegemoet. Op weg naar morgen, maar wacht….. V landt op het rooster, doet een aantal schijnbewegingen, maar gaat dan eindelijk de kast in. Weliswaar met gepaste druk en onder deskundige leiding van een aantal kijkers, die V sommeren om naar binnen te gaan. We tikken bijna de 700 kijkers aan en V gaat aan de poets.. zucht. Daarna gaat ze naar buiten staren. Morgen weer een nieuwe dag met bijbehorende kansen of gaat V ons in de nacht verrassen. We zullen het zien.

Donderdag 14 maart 2019 (Eleonora)

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen... V heeft vanmiddag om 15.20 uur haar 1e ei gelegd! En dit terwijl 600+ kijkers ‘live’ meekeken. Diegenen die er nog niet waren, werden via andere chatclubhuizen en allerlei social media gewaarschuwd.. Toen V om 15.34 uur ging kuilen en daarbij opstond, meldde Marjo 6.0 dat ze het ei zag. Ei-genlijk hadden velen van ons niet eens in de gaten dat V om 15.20 uur haar ei al gelegd had! Het voorteken – een kleine persing was er wel, zoals vogelkijker123 wel zag en in de chat “volgens mij is de slechtvalk een ei aan het leggen” schreef. Goed gezien,Vogelkijker123! Wat ging hier aan vooraf? V sliep in de kast en vanochtend vroeg vertrok ze om half zeven toen M zich op de drempel meldde, hij had geen prooi bij zich. Na een kwartier vertrekt hij en brengt rond 7 uur wel een prooi die V uit z’n snavel grist en ermee naar de wiphoek vliegt. Terwijl ze aan het eten is ziet Bolid twéé slechtvalken vliegen, en dat een aantal keer totdat M de 3e valk uitgeleide doet. Nog voor 9 uur de eerste paring van vandaag en later vanochtend zit V een paar uur in de kast. Buiten wordt het steeds onstuimiger, het plenst geregeld en de wind waait weer stevig. Vol in beeld worden we getrakteerd op een 2e paring, nu op het rooster. Hierna zit V weer in de kast, in de kuil, sorteert steentjes en gaat dan weer in de hoek bij de deurpost staan. Keurig brengt M weer een prooi die V op de dakrand opeet. Om 15 uur komt ze weer naar de kast, ze gaat kuilen en is onrustig. 20 minuten later was het dus zover; de chat ontploft, het aantal kijkers stijgt boven de 850 en de felicitaties vliegen om je oren. Het wachten was daarna op M’s reactie als hij ‘zijn’ ei zou zien. We werden niet teleurgesteld: als keurige vader brengt M eerst een dikke prooi (een Kievit?) voor V die ze op de wiphoek gaat opeten, hierna komt hij naar de kast en gaat vrijwel direct op het ei zitten. Hij bl-ei! Eindelijk weer in z’n element met papa-uurtjes, schrijft Vogel in de chat. Een stevige paring om 17.18u op de wiphoek belooft nog meer eitjes. Zonet heeft V gedoucht op de wiphoek, ze kan zich helemaal oppoetsen voor weer een nacht in de kast... op haar 1e ei!

Vrijdag 15 maart 2019 (Margootje)

Het gaat prima allemaal. V verbleef vannacht in de kast bij haar ei. Vanmorgen was er eten voor haar op dak en kwam M haar aflossen. V was vanmorgen en vanmiddag ruim een uur bij de kast, en de rest van de tijd elders op de toren, uit ons beeld. M kwam ook regelmatig naar de kast. Beide valken lagen soms even, bij of op het ei, een soort inliggen. Ze houden het ei uit de kou, maar broeden niet echt. M vanmiddag zelfs 1,5 uur. M stond ook lang op de drempel zijn fort te bewaken. Gegeten werd er voldoende. Er waren 3 PO's zichtbaar en 1 hoorbaar en er was 1 paring zichtbaar en 1 hoorbaar. Er zal vast en zeker meer gebeuren, maar dat is buiten onze waarneming. Rond half zeven stond V op dak te wailen, waarschijnlijk onder de dakcam, omdat ze goed te horen was. M gaf geen sjoege en bleef op de drempel. V houdt van buitenlucht, om zeven uur was ze nog niet in de kast. M ging er maar weer bij liggen. Dan chupte hij zacht en vertrok. Niet ver want zijn gechup bleef hoorbaar. We hoorde hem nog 20 minuten chuppen als brugman, dat V toch echt bij het ei moet gaan slapen. Dat deed ze uiteindelijk. Om 19.20 uur kwam ze op rooster, waaide nog even uit, en stapte de drempel over. Morgen zien we ze weer!

Zaterdag 16 maart 2019 (EP)

Vandaag is het een spannende dag want volgens statisch verantwoorde ei-telwetten is het realistisch dat onze huidige Remie vandaag een broer- of zusEI krijgt. Als we de geconstateerde paringen mogen geloven gaat er zeker nog wel een ei komen en zo niet meer. Vandaag was onze reporter Kuiko wederom op het plaats delict en melde het navolgende: “Ik loop in het bos wanneer ik opeens paniekgekrijs van een valk hoor, de andere valk (het zijn er twee) gaat er duidelijk achteraan. Ik sta hier helemaal verkeerd met de kruinen van de bomen boven me precies waar de actie is. Ik probeer zo snel mogelijk op het parallelle paadje langs de prikkeldraad te komen. Ik zie nog net hoe de valken elkaar achtervolgen maar raak ze dan meteen kwijt. "Zo, die moest weg", peins ik, en meteen besef ik dat ik helemaal niet weet wie er zo paniekerig vlucht. Het kan ook M zijn die moet vluchten. Ik heb er het vertrouwen in dat M zijn dapperheid in deze tijd ongekende grenzen kent.”.

Wat is het toch heerlijk om zo live mee te kunnen genieten van de escapades van ons olijk duo op de Mortel. Om 17.00 uur is de kast al een tijdje leeg (kraamtijdrust volgens enkele chatters) en komt M binnen met een kleine prooi en blijft lang wachten. V trapt er niet in en M besluit na 15 minuten samen met prooi weer te vertrekken. 1e poging van M om V de kast in te krijgen is mislukt. Niet veel later komt M terug en gaat van de weeromstuit maar zelf op het eitje leggen. De Tupper. Ehh.. Valkenware-party van V loopt blijkbaar stevig uit. Even na zeven uur belieft het onze freule om avondtoilet te maken en landt ze op het rooster. In de tussentijd hebben we kunnen genieten van de chat over vroeger. Zelf ik was stil (en dat is een unicum) en luisterde stil en ademloos naar verhalen over helaas overleden chatters/SV-liefhebbers en voorgangers van V en M. Met 600 kijkers zien we rond 20.00 uur V rustig op het ei liggen. Gaat het vanavond nog lukken? Wie weet… Voor nu.. Toedeloe!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs