Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 10

Erik Petersen | zaterdag 9 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1030x

Daar is "die""weer de weeksamenvatting over onze slechtvalken in De Mortel. Zo ben je weer snel op de hoogte van wat er in de afgelopen week allemaal is gebeurd. Gemaakt door bloggers voor lovers!

Zondag 3 maart 2019 (Cyrion)

We zitten allemaal in spanning want de normale periode voor de eileg van slechtvalken komt naderbij en zoals gewoonlijk kunnen wij niet wachten. Meestal zo ongeveer half maart begint het wijf met de leg van prachtige roodbruine eitjes in het nest van keitjes. Ze begint met broeden als het één na laatste ei is gelegd. Tot het zover is, zie je ook de al gelegde eitjes lang bloot en alleen in de kast liggen. Ze broeden rond de 30 dagen aaneen voor er piepkleine witte donsjes uit de schaal breken. Zo, dit was alvast even om iedereen lekker te maken voor wat komen gaat. Hopen we tenminste, want vorig jaar kregen we de kous akelig op de kop. Voor het zover is, komt V steeds vaker in de kast overnachten en hoewel ze al wel vaker in de kast komt en er soms een langere periode blijft zitten, heeft ze nog niet in de kast geslapen. Daar wachten we dus op. Eens kijken wat vandaag heeft gebracht: nou … vooral regen! ’t is grauw en grijs en nat. Als ik tegen 11 uur BDL open zie ik een verzopen valk op het rooster zitten. Al hoewel, het zou ook een duif in carnavalspak kunnen zijn. Het carnaval is losgebarsten en soms waaien flarden polonaise langs de kast en ‘s avonds vooral ook hiphop. Er staat een stevige bries en M zit als een ware Marilyn Monroe op ’t hoekje (’t is per slot carnaval). Stipt om 7 uur meldde M zich vanmorgen. Hij ving een ekstertje voor V en terwijl ze het beestje verorberde vond een paring plaats. Eat, sleep, mate, repeat, tussendoor even jagen en verjagen, het leven van een slechtvalk in een notendop. Ik moet zeggen dat er nog niet zo veel gepaard wordt hoor. Als VV en VM tegen het seizoen aan zaten, dan ging echt de beuk d’r in, ze paarden wel 10 keer op een dag. Laat in de middag is M aan het showvliegen rond de toren, met frutselprooitjes en loklafjes probeert ie uit alle macht V te verleiden! Vandaag 3 paringen gezien en 4 PO.

Maandag 4 maart 2019 (Hyacint)

In het clipje van Aaltje zien we dat de dag gisteravond eindigde met een spreeuw op visite in de kast, meteen omgedoopt tot Sjors in het Proathuus! Deze (of zijn maatje Sjimmie, een andere spreeuw) bleef voor de nacht logeren naast de kast. We gaan er maar van uit dat hij vanmorgen weer op tijd is vertrokken. Gistermiddag zagen we M een paar keer met een klein prooitje, formaat koolmees. Het leuke is dat juist met kleine prooitjes hij V kan imponeren, want dit bewijst zijn formidabele vakkundige en snelle jachttechniek! Ook bewijst hij hiermee voor voldoende voedsel te kunnen zorgen voor haar en de kuikens en wordt de band tussen hen verstevigt. In de ochtend hadden we lichte storing maar even na  na half 3 is M er weer en V boven op de WH, waar even later een wiebelige paring plaatsvindt in de volle wind! Na vertrek M blijft V daar nog 50 minuten zitten tot ze met een mooie zweef vertrekt en binnen de minuut terug is met klein prooitje. Zal dus een PO zijn geweest op het dak buiten beeld, V gaat het lekker opsmikkelen op de WH. Het lijkt een kleine prooi met lange poot, een langpootspreeuw volgens vogelaar Bolid, de laatste in zijn soort. Nadat het prooitje is verorberd volgt alweer een mooie paring in beeld op de WH. Mooi volgens het boekje: eerst prooitje brengen en dan paren. Waarneembare score vanmiddag: Vandaag 4 paringen gezien en 1 PO.

Dinsdag 5 maart 2019 (Margootje)

Die V, jahoor, ze bleef in de kast slapen. Met het koppie in de nek. Ze was vroeg wakker, maar wachtte tot M er was. Rond kwart voor acht kwam hij langs, na al wat wailcontact onderling, vloog hij langs en volgde zij hem, zij landde op de wiphoek en jawel, meteen een paring. De rest van de ochtend zagen we M heen naar de kast en telkens weer wegscheuren. V vergezeldde hem een paar keer en we zagen V alleen ook met enige regelmaat gakkend op rooster. Wat zou er toch zijn? Kuiko , onze reporter ter plekke ging op deze dinsdag poolshoogte nemen en deed verslag: -ter plekke- Kuiko, 5 mrt 11:06u “Drie stuks in de lucht. Geen strijd,alleen 'wegbrengen '”, *Kuiko, 5 mrt 13:08u “Volgens mij is er echt geen enkele reden voor paniek. De passanten zijn niet agressief en worden zo ook niet bejegend door M en V. Ze moeten gewoon opdonderen en ergens anders gaan spelen”. Kuiko zag tevens een buizerd daar in de buurt, ook daar kunnen de valken soms tegen schreeuwen. In de middag zagen we 2 valken op dak en veren die rondvlogen, M kwam daarna weer naar de kast en we zagen een valk eten op de achterste rand van het dak. Dus tussendoor is er gewoon genoeg tijd om te eten ook. In de middag hoorden we weer gewail, wat klonk als een prooioverdracht, M kwam de kast in, V vloog een aantal maal achten langs de kast en landde met prooi op de wiphoek. Kort daarna was er weer een paring . Steeds zien we ook dat ieder een kant van de toren bewaakt. Als M op rooster is, zit zij aan de achterkant, als V op de wiphoek eet, zit hij aan de achterkant. In de namiddag was de rust weergekeerd en zagen en hoorden we nog een Prooi-Overdracht en een paring op de wiphoek. V poseerde dan nog een poos op de wiphoek waar ze mooi in ingezoomd beeld stond. Tot half zeven. Toen vertrok ze, M kwam gelijk op rooster, even chuppend, vertrok en toen was er gewail hoorbaar.......en toen niks meer. Het is half acht en pikdonker. V slaapt zeker buiten. Vandaag 3 paringen gezien en 3 PO.

Woensdag 6 maart 2019 (Eleonore)

M zit aandachtig vanaf het rooster omlaag te kijken, zijn borstveren wapperend in de wind. Het is bijna half 7 in de avond, een uurtje gelden was V nog lekker huiselijk bezig: graven in de koelkastkuil (ja, toch weer), rondjes draaien en veren poetsen. Zie ik dat goed? Heeft ze al een klein hangkontje? Of is de spreekwoordelijke wens de vader van de gedachte... Volgens Birdie wordt vanavond om 21.21u het 1e ei gelegd... het kan nog! De Ei-poll is door ruim 25 valkenfans al ingevuld. Na afgelopen 4 maart heeft V niet meer in de kast geslapen; misschien is dat waarom M zo omlaag kijkt vanaf het rooster... V zit daar ergens... Vanochtend, M was er om 6.46 uur al en drie kwartier later levert hij een prooitje af voor V. Diverse PO’s zijn gezien vandaag (ongedefinieerde prooien of stukjes prooi) en onze reporter ‘ter plaatse’ Kuiko meldt een ‘stevige’ paring onder de wiphoekcam om elf over elf. Meerdere andere paringen zijn gehoord en gezien, dat ligt goed op schema. Mooie vliegacties waren er ook, van M die ‘in pijlvorm over Kuiko heenraasde’ tot mooie zweefvluchten en het rechtstreeks de kast invliegen door beide valken. Het schemert al behoorlijk in de Mortel, M zit met een goed gevulde krop op de kastrand maar vliegt zojuist weg (18.49u). In de chat wordt ‘thee gezet’ en we hopen dat V weer snel in de kast komt slapen. Vandaag 5 paringen gezien en 5 PO.

Donderdag 7 maart 2019 (Erik)

Een keer achterstevoren beginnen lijkt me een keer leuk. Ik kom net thuis en daar zie ik V in de kast en het eerste “juichgevoel” is binnen. Hopelijk is dat gelijk het einde van de dag en het begin van de nieuwe morgen! Het kan toch niet zo zijn dat hare Veerleijkheid een beetje binnen gaat zitten voor dat toefje wind? Terug verder in de dagtijd zien we een ‘’waarschijnlijke paring” en die is ook weer nieuw en een tweetal prooioverdrachten. Verder niets nieuw te melden? Jawel hoor, want Kuiko was wederom live @ de Mortel en bezong wat hij zag…. Het dondert en het bliksemt en het regende meters bier. Dat het carnaval voorbij was begrepen we al, maar het feit dat er onweer was, was welkome informatie. Ik was de gehele dag weg dus moest het doen met de info uit OZ (linktip OZ), maar daar stond niet veel in en dat is te danken aan de rust op de Mortel. Dan maar de chat van de gehele dag kopiëren en in Word zetten. Dames en heren.. 24 pagina’s met heerlijke chat. Het teruglezen was een genot en het ging in 85% van de regels nergens, maar TOCH ergens over. Als de eitjes (minimaal 4) en de kuuks komen (dito aantal, maar liefst eentje meer) hebben we het nog steeds over onzin, maar ga ik echt niet meer de gehele chat doorlezen. Ik ga dan denk ik maar mijn zomervakantie opnemen. #dankvoordegezelligheid. Ik sluit de samenvatting af en zie V nog steeds in de kast. Ze mag de kast niet uitkomen. Letterlijk en figuurlijk! Vandaag 4 paringen gezien en 1 PO.

Vrijdag 8 maart 2019 (Hyacint)

Afgelopen nacht heeft V voor de 2e keer in de kast geslapen, maar ze was niet alleen op de toren. In het filmpje van Aaltje vandaag is te zien dat er een logee onder de kast heeft overnacht. V schrok zich een hoedje de volgende morgen op het rooster toen die gast vertrok. Vandaag zijn de valken weer vaak in beeld, al om 8:45 uur volgt een paring, rond half 10 een prooioverdracht en vervolgens zien we regelmatig 1 van de 2 op de dakrand zitten. Vandaag zijn ook een aantal Clubhuizers ter plekke bij de toren en zij melden ons dat er vanmiddag even een ander paartje valken polshoogte kwam nemen. V bleef echter stoïcijns onder de dakcam zitten en liet het stoere werk aan M over: ze zagen M even een derde verjagen en ook 2 keer aantikken, maar daarna keerde de rust weer. V zit weer graag in de hoge antenne, waar de mortelgangers ook live een paring konden zien. Daarnaast kreeg ons paartje bezoek van 6 buizerds rondom de toren, maar dat is makkelijk verjagen. Na 15:00 uur zit V weer helemaal zen een tijdlang op de WH, waar zowel om half 4 als om even na 4 uur een mooie paring plaats vindt. Met de prooitjes en de paringen zit het wel goed, vreemden worden blijkbaar ook kordaat verjaagd en last but not least: V komt weer rond 18:30 uur voor de nacht naar de kast! Zit de eileg er dus toch al snel aan te komen? Na een kort welterusten van M een half uurtje later, zit ze daar nu nog steeds op wacht. Vandaag 3 paringen gezien en 3 PO.

Zaterdag 9 maart 2019 (Erik)

De tweede nacht op een rij en de derde in totaal heeft V de nacht doorgebracht in de kast. Een prima teken en aangezien de Slechtvalkeieren in Nederland als zoete broodjes ons netvlies bereiken, gaat het hier ook wel een keer tijd worden. Vandaag hadden we weer een paar extra ogen in de vorm van de 3 vrouwelijke musketiers.. eehh.. falconiers die live op het plaats delict waren. Birdie melde ons net voor het middaguur dat M een prooi sloeg en dan is het niet zo dat onze mannelijke valk met een 50 centimeter liniaal om zich heen aan het meppen is! Nee, het slaan van een prooi door een slechtvalk is een ongewoon snelle aanval met bijbehorend contact, waarbij de prooi direct dood is. Het was vandaag een regenachtig dag, maar zo te zien heeft M daar weinig last van (zie onderstaande foto). We kregen vandaag een melding van een andere valk, maar die moest met gierende vleugeltjes vertrekken naar andere oorden aangezien V haar territorium verdedigde als een jarenlang residerende freule! Langzaam werk ik aan het einde van dit verslag… dan is het 17.15 uur en komt V in de kast. Ze ziet er anders uit, gaat kuilen en staat alsof….Iets met wEins en vader van de gedachte! Het aantal kijkers neemt toe alsook de spanning. M komt even buurten en wijst V op de juiste kuil. Wat een eindbaas die M. De avond valt en de chat ontploft, maar V gaat stoïcijns uit de wind staan en doet regelmatig haar oogjes dicht. Tick.. Tock.. Tick.. Tock en wEI, maar wachten op het 1e ei. Dat gaat denk ik nog wel even duren. Zo niet, dan moet ik dit verslag aanpassen. Voor nu.. oogjes dicht en snaveltje toe.. Toedeloe.

 

 

 

Regen. Het maakt ze niets uit!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs