Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Weeksamenvatting week 1

Erik Petersen | zondag 5 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 228x

Terug van weggeweest. Vanaf heden weer wekelijks op zondag een weeksamenvatting van de Slechtvalken in het Rijksmuseum en op de valreep ook van De Mortel. Veel leesplezier gewenst en alvast mijn onuitputtelijke dank aan de OZ'ers. Zonder hun bijna 24/7 hulp is er geen weeksamenvatting.
De techniek achter de cams!

Rijksmuseum

De invulling van de wens is het einde van het verlangen, maar het begin van het genieten. Op zondag 26 februari 2023 gingen de camera’s weer aan, is aan het lange wachten een eind gekomen en hebben we een nieuw Amsterdams valkenkoppel zijnde BTR als mannelijke valk en V met enkel een, voor nu, onleesbare ring. Met enige fantasie halen we uit het wailen van BTR op zondag “it giet oan”, want BTR is een geboren Fries en is ook verheugd op de honderden kijkers die uit hun BDL-winterslaap zijn ontwaakt.

We zien al direct dat er sprake is van bonding (dank Henkievpk voor de term). Bonding is “het krijgen of het nastreven en stimuleren van een emotionele band”. BTR doet zijn stinkende best om V te overtuigen van zijn kunnen als driejarige nozem en brengt al diverse (rest-)prooien, die dankbaar maar kloek door V worden ontnomen. De eerste halsbandparkiet en spreeuw als prooi zijn door de kijkers al waargenomen, maar er zullen nog vele volgen. Ik zal in één van de komende weeksamenvattingen grafisch weergeven welke prooien er geconsumeerd worden en ook het verschil met De Mortel aangeven.

Het is deze week een komen en gaan van BTR en V. Van het rooster in de kast en vice versa, maar het 1e ei kan nog wel even op zich laten wachten. In de eipol zien we dat onze valkenkijkbuisvrienden inschatten dat het 1e ei ergens tussen half en eind maart acte de présence gaat geven en ze verwachten gemiddeld 3 eieren in 020. Het is dus nog even afwachten, maar de voortekenen zijn prima. Geen vijandelijke aanvallen, goed weer, perfect werkende cams en fijne chat. It wurdt in goed jier denkt BTR.

De Mortel

Op woensdag rond het middaguur gingen dan eindelijk de camera’s aan bij De Mortel. Door de tomeloze acteerprestatie van Martin van VWG in de film “Revenge of the Flies” is het hem in de slotscene gelukt om de vliegen de baas te zijn en de cams aan de praat te krijgen. Nu hoor ik je zeggen “vliegen”? Ja! Onderstaande foto laat zien waardoor op de startdag van BDL de cams niet werkten. Namen de vliegen wraak omdat we ze vorig jaar lastig vonden op de cameralens en hierover in de chat op ze aan het mopperen waren? Wie het weet mag het zeggen, maar het waren er duizenden die wraak namen, maar uiteindelijk het leven lieten in de diverse hardware. Martin heeft vliegensvlug (zucht.. woordgrap) alles moeten ontmantelen en is dag en nacht bezig geweest om de boel weer aan de praat te krijgen. Chapeau voor Martin, maar nu terug naar de hoofdrolspelers.

Na minutieuze bestudering van de camerabeelden, na het inzoomen op pixelniveau en na ampel beraad zijn de kenners er uit. V is haar naam kwijt en heet nu 4NL. We hebben dus een naam voor onze Mortelheerseres. M blijft gewoon M want hij is ringloos, maar is aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog steeds onze oude en vertrouwde M. Het gaat goed op De Mortel en dat beste lezers… dat is wel eens anders geweest. We moeten maar niet teveel terugdenken aan vorige jaar en hopen dat Fräulein 4NL (ja ze is van Duitse komaf en haar geboorteplaats is Borken/Múnsterland) haar mannetje… eh… vrouwtje staat.

Hoewel de cams van De Mortel nog maar net aanstaan zien wij hier ook positieve beelden en hoorde een oplettende kijker weer een paring. Heel bijzonder om een paring te horen, maar dat geheel terzijde. De eipoll is ten opzichte van het Rijksmuseum beduidend anders. Hier denken de pollgokkers dat pas eind maart we het 1e rode en gespikkelde ovale ding gaan zien. Ook het aantal gemiddeld te verwachten aantal eieren zit onder de 3. Slechter dan vorig jaar kan het niet gaan en ook hier zijn de voortekenen prima. Tot op heden geen aanvallen van lastige vliegende zielsverwanten en volgens mij gaat het een goed seizoen worden. Fingers crossed.

Afronding:

Wat een geweldige start van het nieuwe BDL seizoen en wat blijft het genieten. Een vliegende start, maar dan zonder de vliegen.  Carpe Diem, geniet er van en hopen op verdere voorspoed. Tot volgende week!

 

Revenge of the Flies

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs