Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Week van de muis

Ronald van Harxen, STONE | zondag 21 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1034x

Muizen zijn alleraardigste diertjes. Iedereen die de mazzel heeft een levende tegen te komen en de moeite neemt er even voor te gaan zitten, zal dat met me eens zijn. Vooral bosmuizen zien er schattig uit, met die grote oren en de lange staart. Zo weggelopen uit een tekenfilm met Tom en Jerry.

Schattig, maar ook dapper.

Een nest jonge bosmuizen is helemaal een genot om te zien, 5 tot 6 van die naakte friemeltjes die lekker lurken aan moeders tepels en er na een paar weken uitzien als mini-muisjes, compleet met oortjes en slingerstaartjes. Dapper zijn ze ook. Ooit zag ik er een die vanachter de koelkast diagonaal de keukenvloer overstak om brokjes te gappen uit het bakje voor de katten. Dapper omdat de kat er op een halve meter vanaf in slaap was gevallen. Maar bij katten weet je het nooit zeker. Slapen ze echt of houden ze de boel stiekem in gaten door een miniem spleetje tussen de oogleden? Onze muis hield daar blijkbaar al rekening mee en griste zo snel als hij kon een brokje uit het voerbakje om er pijlsnel mee achter de koelkast te verdwijnen. Amper 3 tellen later was hij terug voor het volgende brokje. Ik schat dat het een klein kwartiertje duuder voordat de voorraadkamer voldoende was aangevuld. Een kostelijk gezicht.

Kindermoord

Steenuilen houden ook van muizen. Maar dan niet op de manier waarop u en ik van muizen houden. Steenuilen houden van muizen om ze op te eten. Daarvoor moeten ze eerst dood. Ze grijpen ze met hun gruwelijke poten, doorboren ze met hun vlijmscherpe klauwen en als ze dan nog niet dood zijn, doet een beet met de snavel de rest. Niet zelden blijft daarbij een nest zacht piepende muizenweesjes achter, wanhopig wachtend op terugkomst van hun moeder. Is het niet van de honger, dan is het wel van de kou dat ze een ellendige dood sterven. Steenuilen zijn muizenmoordenaars, muizenkindermoordenaars zelfs. Hoe gemeen!

Gejuich!!!

De afgelopen week zijn er weer diverse muizen aangevoerd. In de chat leidde dat elke keer tot gejuich: yes, opnieuw een vette muis voor mevrouw steenuil! Wat verdient ze het, nu ze zo haar best doet de eitjes uit te broeden. Als manlief even een dag geen muis  weet te verschalken wordt hij in de chat opgeroepen wat beter zijn best te doen. Zijn lief heeft honger! Maar goed beschouwd roept u op tot moord. Op muizen weliswaar, maar toch. Misschien goed ook eens bij stil te staan. Elke succesvol uitgebroed steenuilen-ei is ook een muizenmoordenaartje erbij. Gelukkig komt er af een toe een steenmartermama of bosuilpapa voorbij - op zoek naar voedsel voor hun eigen jongen - om zo'n klein moordernaartje in de dop uit de kast of van de tak te grissen. Tot opluchting van de familie bosmuis, die daardoor iets meer kans hebben hun oude dag te halen. 

Week van de muis

Wat zegt u? Eten marters en bosuilen ook muizen? Slik, even niet aan gedacht. Wat zit de natuur toch ingewikkeld in elkaar! Hoe dan ook: laten we komende week eens uitroepen tot de week van de muis. Voor al die dappere gastjes wiens kennelijke lot het is in de maag van een jonge steenuil, steenmarter of bosuil te verdwijnen.

 
STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs