Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

We wachten...Update : 3 PIPs gezien

Margot de Kam | dinsdag 21 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 734x

We zijn nu, 22 april, op de 34e broeddag. Gemiddeld duurt het vanaf het moment dat er echt gebroed wordt, dat was hier de middag na het derde ei, 33 en een halve dag voor er een kuiken komt.

PIP!

Om 6:19 zagen we een gat in een ei! De vrouw zal nog veel de eieren onder zich verstoppen, ze broedt door. De man wil er heel erg graag bij zijn. Zie het filmpje!

Om 17:57 zagen we in een tweede ei een pip.

Om 20:44 een pip in het derde ei, het meest licht gekleurde.

 

Broeden, husselen , buitenboel bewaken, jagen en slapen.

Het uitkomen van de eieren kan nu elk moment gebeuren. Het kan  0 tot 72 uur duren eer het eerste kuiken uit het ei kruipt. De andere kuikens in hun eieren horen ook hoever hun broers of zusjes zijn en zullen gestimuleerd worden om door te werken. Hun  moeder moedigt ze ook aan, door zachte chupjes en flinke hussels.

De vrouw heeft het precies zo uitgekiend, dat de kuikens zo kort mogelijk na elkaar uit het ei kruipen. Tussen de leg van het eerste ei en het vierde zat 8 dagen. Dat is vrij veel. De ouders weten precies hoever het is, De hoop is dat ze binnen liefst 3 of 4 dagen er allen zijn.

De vrouw was de afgelopen dagen overdag nog veel buiten de kast en liet de man het broedwerk doen. Door het gedrag van met name de man, is te merken dat er gisteren onrust was. De vrouw waakt dan buiten, en we hoorden de man in de kast een alarmroep gakken, een soort kwaken. We zagen hem van de ene voet op de andere rondstappen en gakkend roepen. 

En er is ook eten ingeslagen, dus gejaagd. De vrouw had een hele volle krop, en vergat zelfs even de prooi mee te nemen die de man bij de broedwissel meebracht.

Verder slapen soms ze half, tijdens het broeden, vaak met 1 oog dicht. Ze kunnen één hersenhelft laten slapen en met de andere helft alert zijn.

 

Natuur is, en de slechtvalken zijn, geduldig. Wij wachten geduldig doch popelend mee.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs