naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Saskia Wijte
BDL vrijwilliger Beleef de Lente

We houden het nog even spannend

Saskia Wijte | zaterdag 17 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 295x

Het ijsvogelseizoen bij Beleef de Lente 2018 begint spannend, en wel om meerdere redenen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de buitencamera doet het nu nog niet. En gaan de ijsvogels in Dongen net als vorig jaar weer voor meerdere legsels?
De buitencamera

Op zondag 18 februari gaan bijna alle camera's van Beleef de Lente weer aan. De ijsvogelcam volgt spoedig, want de buitencamera werkt op dit moment helaas nog niet. Achter de schermen zijn we druk bezig om de buitencamera weer werkend te krijgen, en zodra dat het geval is gaan ook de ijsvogels live! 

Panne

Het zal menigeen niet ontgaan zijn dat we 2018 redelijk onstuimig zijn begonnen qua weer. De hoge waterstanden van eerder dit jaar hebben ook Dongen niet overgeslagen. De voeding van de webcam is onder water beland en daardoor kapot gegaan. De waterstand is op dit moment nog te hoog om de voeding te kunnen vervangen. We houden de waterstand nauwlettend in de gaten, en zodra het kan gaat de camera weer aan.

Ze zijn in de buurt

Gelukkig hebben we wat speling. Een korte terugblik naar vorig jaar, toen er maar liefst dertien jongen, verspreid over twee broedsels, werden grootgebracht voor de camera. Vanaf half maart bezochten man en vrouw de nestkamer en werd er gepaard. In de tweede helft van maart volgden de eieren en vanaf half april waren de zes jongen in beeld. Een maand later vlogen de jongen uit en gingen pa en ma verder met nest twee. 

 

Vooralsnog dus geen reden om bang te zijn dat we het broedseizoen van 2018 mislopen, het is nu nog maar half februari dus het kan nog even duren. De nestkast ligt er rustiek bij en de ijsvogels zijn nog niet binnen in de nestholte geweest. De ijsvogels zijn overigens al wel enkele keren bij de plas gezien de laatste tijd. Ze zijn dus in de buurt!

Even het geheugen opfrissen

Een korte samenvatting om het geheugen op te frissen. Het uiterlijk van de ijsvogel is kleurrijk en onmiskenbaar oranje met blauw. IJsvogels eten vis en je komt ze overwegend tegen in waterrijk gebied. Ik zeg in de vorige alinea wel "Ze zijn dus in de buurt!", maar waarschijnlijk is het nu nog maar een van de twee vogels. IJsvogels zijn namelijk behoorlijk territoriaal ingesteld en buiten het broedseizoen om bemannen ze hun territorium alleen. Het mannetje en het vrouwtje lijken sterk op elkaar maar zijn te onderscheiden door goed naar de snavel te kijken. Het mannetje heeft een geheel zwarte snavel, het vrouwtje heeft een oranje vlek op haar ondersnavel. 

 

Ik zag mijn eerste ijsvogel ooit in de Biesbosch en was op slag verliefd. De ijsvogel belandde direct bovenaan in mijn lijstje met favoriete vogels. Dat zo'n prachtig dier hier in Nederland voorkomt! Buiten speur ik regelmatig watergangen af; zou er één zitten te vissen? Dit jaar heb ik de eer om weblogs over de ijsvogel te schrijven bij Beleef de Lente.  Er staat een heel team van clipmakers, moderators, experts en webloggers te popelen om het wel en wee van de ijsvogels in beeld en tekst vast te leggen. We duimen met z'n allen dat de camera het spoedig doet, en dat we ook dit jaar weer één of meerdere broedsels in beeld krijgen. Duimen jullie mee?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht