Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Binnenkort kunnen we weer genieten van deze prachtige visarend. Foto: Niels Andeweg

Door Harm Blom

We gaan voor drie uit drie!

Harm Blom | zondag 19 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 301x

Beste visarend-liefhebbers, welkom terug voor alweer het derde jaar bij de live webcam van de visarend in de Biesbosch! De eerste visarenden zijn al in Frankrijk gezien, ze hebben nog een weekje nodig en dan is deze prachtige vogel weer terug in Nederland. Het gaat weer spannend worden!
Onlangs lag er nog een dun laagje sneeuw op het nest van de visarend. Foto: Staatsbosbeheer - H.Blom

Bijna te rustig…

In de afgelopen jaren waren er altijd wel een paar stormen die door de Biesbosch raasden. Verschillende keren waaiden bomen met nesten van zeearenden en visarenden om. Vorig jaar hadden we vier keer een februaristorm en was het nest van de webcam zwaar gehavend. Wat hadden we geluk dat er nog een stuk nest in de boom bleef liggen. Deze winter was wel erg zacht. We hebben zelfs nog geen storm gehad. Al lag er vorige week toch nog even een laagje sneeuw op het nest. Laten we hopen dat we verder rustig het voorjaar ingaan. Maar het is bijna ‘te rustig om waar te zijn’!

Boeiend leven

Het kijken naar visarenden verveelt nooit. Het is zo’n boeiende vogelsoort. Het kenmerkende uiterlijk, hun leefwijze, de specifieke manier van jagen en het feit dat man en vrouw er een LAT-relatie op na houden zijn zomaar enkele dingen die deze soort zo uniek maken. Door het kijken naar de webcam zijn we zoveel te weten gekomen. Dat is nu juist het mooie van beleefdelente.nl. Fascinatie, plezier, inzicht in de broedbiologie en verwondering komen samen in één beeld. Juist bij de visarenden in de Biesbosch.

We hebben er weer zin in

De boswachters en Team Visarend van Beleef de Lente hebben er zin in! In dit project werken Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland heel prettig samen. We vullen elkaar aan en zorgen ervoor dat we allemaal eindeloos kunnen blijven kijken naar het leven van visarenden in de Biesbosch. Daarbij wil ik aan de voorkant al een groot compliment geven aan de vrijwilligers van Team Visarend. Die zorgen er namelijk voor dat we elke week, het gehele seizoen door, kunnen beschikken over de meest actuele clips, boeiende blogs en dat vragen en tips worden opgepakt.

Geniet je mee?

De komende dagen zijn spannend. Wie o wie laat zich als eerste zien. Is het weer het bekende broedpaar met dé man van de Biesbosch. Dé grondlegger van de Nederlandse visarendpopulatie? Het zou het 8e jaar zijn dat deze vogel hier gaat broeden. Wij hebben er veel zin in en gaan vaak kijken. Wij wensen jullie veel kijkplezier en geniet ervan!

Beleef de Lente, volg de Visarend in de Biesbosch wordt mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Ecoresult B.V.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs