naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

We gaan scheiden

Caroline Walta, STORK | zondag 17 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 375x

De ooievaar is een echte alleseter: zowel levend voer als (dood) aas staat op het menu. Daarom is de soort in de natuur een welkome opruimer. Maar helaas wordt menselijk afval ze vaak fataal. Wat kunnen we doen om de vogels te helpen?

Voedsel dat een ooievaar niet kan verteren, komt weer uit de maag in de vorm van braakballen. Hier horen in thuis: haren, pluis, botjes, gruis en schelpenresten uit modder langs de slootkant, keverschildjes, slakkenhuizen, enzovoort. Je kunt deze resten vinden onder of op de rand van het nest. Helaas vinden we daar ook meer en meer onnatuurlijk materiaal, zoals kunststof, plastic en rubber. Het geeft aan dat de ooievaarsouders en hun jongen dit dus eerst binnen hebben gekregen. Niet zo best.

Plastic zee

Naast de braakballen en resten in en rond het nest, wordt er onderzoek gedaan naar de maaginhoud van vogels die zijn overleden. Zo zijn er schrijnende voorbeelden van albatrossen vol plastic. Het materiaal is opgegeten door vissen, die vervolgens voedsel zijn voor de vogels. Het afval wordt ook direct door vogels aangezien voor een maaltijd. Denk eens aan de overeenkomsten tussen een drijvend boterhamzakje en een zwemmend kwalletje.

Elastieken worm

Zo denkt de ooievaar sappige regenwormen te vinden voor de opgroeiende kuikens. Alleen het blijken... (post)elastieken. We kregen deze maand een voorbeeld te zien uit Frankrijk. Het liefst plaats ik foto's van gezonde, levende ooievaars, maar ik besteed in deze blog aandacht aan juist dit overleden jong. Het helpt om stil te staan bij ons vuil, dat we vaak achteloos weggooien.

Nu wij...

Het kost een beetje moeite, maar het is het echt nodig dat we ons afval scheiden en hergebruiken. Doe mee!

www.milieucentraal.nl/minder-afval/welk-afval-waar/

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht