Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Wat zich buiten beeld afspeelt

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 18 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 936x

De jonge steenuilen zijn inmiddels volop de wereld buiten de nestkast en de vertrouwde perenboom aan het verkennen. Wat jammer dat dit zich grotendeels aan de blik van de cams onttrekt. Nog een geluk dat we via de kauwencam soms een glimp meekrijgen van hun spannende leven buiten beeld.

Overal in steenuilenland klauteren momenteel jongen door bomen, maken ze hun eerste vlieguren en vergroten hun blik op de wereld. Voor de ouders – we zien het op de cams – een ietwat 'stressvolle' periode om hun verspreid zittend kroost van eten te voorzien en voor gevaar te behoeden.

Dat doen ze met verve. Als wij nestkasten bezoeken voor de nacontroles (controleren of alle jongen succesvol zijn uitgevlogen) horen we regelmatig ouders die hun jongen met subtiele alarmkreten waarschuwen voor de 'uilenkerels' die ze nu al voor de vierde keer dit voorjaar het erf zien oplopen. Menige erfkat moet het ontgelden en kan geen stap buiten de deur zetten zonder aanval te riskeren van een steenuilenouder die zulke gevaarlijke types liever ziet ophoepelen. Er zijn dan ook katten die in deze periode nauwelijks buiten durven te komen. Zou leuk zijn om dat eens in beeld te krijgen!

 

Uilskuikens

Niet alleen de steenuilenouders hebben het er maar druk mee. Dit is ook de periode dat de erfbewoners soms heel wat te stellen hebben met hun inwonende uilenfamilie. De jonge steenuilen ontpoppen zich regelmatig als ware uilskuikens en raken soms verzeild in netelige situaties. Waar de erfbewoners ze dan weer uit mogen redden. Bij het zoeken van een donker schuilplekje kruipen de uiltjes bijvoorbeeld nogal eens ergens in waar ze niet meer zelf kunnen uitkomen. Dan mogen ze van geluk spreken dat de erfbewoner net toevallig even iets uit de schuur moet pakken en gerommel hoort.  

 

De wijde wereld in

Het is maar goed dat de ouders en erfbewoners een oogje in het zeil houden, want sommige jonge steenuilen maken het wel heel bont en onttrekken zich zodra het kan aan het ouderlijk gezag. Zo trof men op 11 juni 2006 een steenuil aan op een camping nabij Bloemendaal aan Zee, Noord-Holland. Een ongebruikelijke plek, want steenuilen komen daar niet voor. Deze campinggast was echter voorzien van een pootring die verried dat ie 11 dagen eerder, op 31 mei, als nestjong was geringd in het Limburgse Arcen, juist ten noorden van Venlo. U raadt het al: in de buurt van een minicamping bij de boer! Blijkbaar was deze slimmerik bij wijze van alternatieve Tienertoer kort na het uitvliegen in een caravan gekropen met bestemming zon, zee en strand!

 

Kennelijk zijn Limburgse steenuilen verzot op verre vakantiebestemmingen. Een ander steenuilenjong, dat op 30 mei 2009 als nestjong was geringd ten zuiden van Venlo, werd een ruime maand later, op 2 juli, teruggemeld in het Franse Bourgondië, honderden kilometers zuidwaarts. Hoe hij de reis precies heeft afgelegd is onduidelijk, maar hij heeft deze afstand in zo'n korte tijd beslist niet op eigen kracht overbrugd. Het reislustige typje is vermoedelijk met één van de vele Nederlandse Frankrijkgangers meegelift. Hij zal raar hebben opgekeken dat ie ineens werd aangesproken als chevêche d'Athéna!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs