Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest met webcam, begin januari 2021 (Andries Dijkstra)

Door Andries Dijkstra

Wat vooraf ging aan het broedseizoen van de zeearend

Andries Dijkstra | donderdag 11 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 782x

In het seizoen 2020 heeft het zeearendpaar voor de vierde keer succesvol gebroed in het NP de Alde Feanen. Daarmee zijn er tot nu toe in totaal zes zeearendjongen uitgevlogen. Weliswaar was er in de voorgaande jaren veel spektakel te zien via de ‘Zeearend webcam’, maar geen broedende zeearenden!
Met nog heel wat meters te gaan, gezekerd en wel onderweg naar het zeearend nest.

Vooruitzichten lijken goed


Het zeearend stel liet vorig jaar december al weer binding zien met hun broedlocatie in de zomerpolder. Zo nu en dan werd er al een eerste tak aangevoerd om het oude nest op te knappen. Bovendien was het stel, samen met één van de twee in het afgelopen voorjaar geboren jongen, vrijwel dagelijks aanwezig in deze en de naastgelegen zomerpolder.

Er werd besloten om bij dit nest een webcam te plaatsen. Zo hopen we dat het dit seizoen van ‘Beleef de Lente’ bij It Fryske Gea, toch gaat lukken om het wel en wee van de broedende zeearenden thuis te kunnen volgen.


Webcam geplaatst

Vrijdag 11 december 2020 was het zo ver. De webcam en de bijbehorende infrastructuur werden geplaatst. Het werd een echte uitdaging. De temperatuur schommelde rond het vriespunt en er stond een stevige zuidoostelijke wind. Zeker voor klimmer Peter, petje af voor wat hij die dag presteerde!
De camera “kijkt” in zuidoostelijke richting op het nest, zodat gedurende het grootste deel van de dag de zon schuin op of achter de webcam staat. En ja, als je alles over zou kunnen doen, dan hadden we de camera wel iets hoger bevestigd. Tenminste, als dit technisch mogelijk geweest zou zijn. Hoe dan ook, je kunt het maar één keer doen en zeker niet meer tijdens de “eileg- en broedfase”. En ja, ons zeearend paar is niet voor een kleintje vervaard. De mensen willen een nest voor de webcam? Dan krijgen ze een nest en wat voor een!


Twee meter

Het nest is medio maart 2021 bijna een keer in omvang en volume toegenomen en zal inmiddels een doorsnede hebben van zeker twee meter. Je zou er, ook als mens, een nachtje op kunnen slapen … of toch maar niet?!
Het plaatsen van de webcam is één ding, maar zonder een infrastructuur (stroomvoorziening, zendmast, bekabeling, etc.) om de beelden door te kunnen sturen naar de kijkers, thuis achter hun beeldschermen, heb je nog niets.
Na een volle, succesvolle dag werken en sommigen van ons tot op het bot verkleumd, konden we tevreden terugvaren naar Earnewâld. De klus is geklaard en we hebben beeld. Nu is het verder aan de zeearenden!
Via deze link is er extra beeldmateriaal (foto’s en een filmpje) te zien over deze winterse exercitie in de zomerpolder.


Update

En dan nog het laatste nieuws! Het zeearend koppel heeft ons vertrouwen in hen niet beschaamd. Het eerste ei is op woensdag 10 maart rond 17.00 uur gelegd! Vorig jaar werd rond 18 maart het eerste ei gelegd en kregen we op 22 april het bericht dat er werd gevoerd op het nest. Dus …, pak de agenda’s en beleef het mee!


Bij het nest aangekomen kon de webcam worden bevestigd en is goed te zien hoe groot het nest al was in december 2020.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs