Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Wat vooraf ging

Ronald Beskers, NESTKAST | zondag 19 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1048x

Voordat de camera's op 7 maart aangingen konden een paar mensen al meekijken en daar is een samenvatting van gemaakt door één van onze vaste kijkers.

BDL Bosuil 2017 Samenvatting

 

Het seizoen van deze bosuil startte op dinsdag 10 januari. Er kwam een enthousiast berichtje van Jan, hij had V namelijk in de kast gezien en ze was bezig met graven van een nestkuil. We waren natuurlijk erg blij, maar hoopten ook dat V het rustig aan zou doen. Het zou immers nog even duren voor de camera´s van Beleef de Lente aan zouden gaan. Op 1 februari kwam er een berichtje dat er al een poos een bosuil op de tak voor de kast zat. Deze bosuil bleef daar gedurende lange tijd zitten.

 

Toen kwam er ineens bericht uit Vlodop dat V deze ochtend (maandag 13 februari) de kast in was gekomen en van plan was om daar de hele dag te blijven. Na 4 dagen overdag in de kast te zijn geweest besloot V op de 5e dag (vrijdag 17 feb) om 9:50 haar eerste ei te leggen. Zondagavond iets voor negenen kwam M een muis brengen, nou ja, hij wierp hem naar binnen en V pakte de muis op en vloog ermee naar buiten. Kort daarna kwam ze weer terug in de kast.

Later op die avond om 23:38 werd het tweede ei gelegd (62 uur na het eerste ei).

Op woensdag 22 februari om 10:25 (59 uur na het tweede ei) legde ze haar derde ei.

 

Doordat de beelden beperkt beschikbaar zijn en het nakijken van de streams nog niet het gewenste resultaat oplevert zijn de gegevens van de afgelopen periode niet compleet.

Wel kunnen we naar aanleiding van de gegevens van 2015 en 2016 nagaan wat er in de nacht gebeurt. In beide jaren bleef V tijdens de broedperiode gemiddeld respectievelijk 30 en 40 minuten weg. Waarbij ze in het begin van de broedtijd iets langer weg was dan aan het eind. Ze vertrekt vrijwel elke dag aan het begin van de avond (tussen 18:00 - 20:00), het tweede uitstapje is ergens midden in de nacht en het laatste uitstapje is vlak voordat de dag gaat beginnen (tussen 5:00 - 7:00). De tijd van de uitstapjes varieert van 5 tot 20 minuten.

Per nacht werden vorige jaren door M gemiddeld 2 prooien gebracht.

We hebben geen aanwijzingen dat het nu anders zou zijn.

 

Wat is opgevallen:

- er is een extra tak aan de linkerkant

- V is overdag te zien in kleur

- er is voordat de eileg begon veel gebruik gemaakt van de tak naast de kast

- het eerste ei heeft meerdere uren (minstens 6 uur) alleen gelegen

(vergeleken met vorige jaren, max 3 1/2 uur in 2015 en max 2 uur in 2016)


NESTKAST

NESTKAST is het landelijke netwerk van amateur nestkastonderzoekers en professionele organisaties. Bezoek de website van NESTKAST


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs