Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Adult zeearend met zijn, niet altijd gezellige, buurman zwarte kraai (foto Andries Dijkstra).

Door Andries Dijkstra

Wat kregen de jongen te eten?

Andries Dijkstra | maandag 14 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 468x

Vanaf de dag dat het eerste zeearend jong uit het ei kroop (17 april) tot het moment van “de fatale flats” op 27 mei, is het met dank aan veel kijkers gelukt om een goed beeld te krijgen van wat er zoal aan de jongen werd gevoerd.
Wie zou hier niet willen wonen? Het zeearend gezin in ieder geval wel! (foto Andries Dijkstra, 12 juni 2021)

Prooi vangen en het voeren van de jongen

Zondagochtend 18 april ’21 rond 6 uur was het gepiep van een kuiken (pykje!) duidelijk hoorbaar. Op basis van de ‘hoge zit’ en het gedrag van de zeearend vrouw, mogen we aannemen dat het oudste kuiken waarschijnlijk op zaterdagmiddag 17 april uit het is ei gekropen. Binnen 48 uur werd ook het tweede jong geboren en op 19 april startte het voeren.
Als eerste prooi werd door pa zeearend een vrouw wilde eend binnengevlogen, maar was het moeder zeearend die het voeren voor haar rekening nam. In de eerste weken was het vooral de man die prooien bracht en de vrouw die voerde. Daarna werden deze taken steeds meer evenredig verdeeld.

Gedurende de eerste twee weken werden er naast een meerkoet en een jonge haas, ook een aantal kleine tot grotere vissen (waarschijnlijk brasem) gevoerd. Vanaf 24 april werden er vooral pullen (variërend van een paar dagen tot enkele weken oud) van de grauwe gans gebracht. Kennelijk ruim voorradig in de zomerpolder en gemakkelijk te vangen. Maar als tussendoortje stond er met regelmaat ook meerkoet of een forse brasem op het menu.

In de tweede en derde week van mei was de brasem aan het kuitschieten en vormde daarmee een gemakkelijk te bemachtigen prooi voor zowel de zeearenden als overigens ook voor de daar aanwezige otters!
Eind mei werden er steeds vaker grote(re) prooien aangevoerd. Prooien die op de grond werden gedood, daar in stukken gescheurd en vervolgens naar het nest gebracht. Daarmee werd het lastiger om goed vast te kunnen stellen wat er aan prooi werd gevoerd.

De fatale flats

Helaas werd de webcam in de avond van 27 mei getroffen door ‘flatsen’ ontlasting van de jongen! Met als resultaat een zodanig wazig beeld dat we niet meer goed konden en kunnen observeren wat er op het nest gebeurt. Onze hoop was gevestigd op regen- en onweersbuien, maar die hebben de webcam niet zodanig kunnen reinigen dat er in onze huiskamers weer scherpe beelden zijn te zien. Hopelijk valt er nog wel iets te zien als de jongen het nest gaan verlaten.

Analyse van prooidieren

Over de periode van 19 april t/m 27 mei hebben we met een grote mate van zekerheid kunnen vaststellen wat er aan prooi werd gevoerd en dat zag er als volgt uit:
Wilde eend (adult vrouw) 1 x, (regen)wulp 1 x, haas (juveniel) 1 x, meerkoet (adult) 16 x, grauwe gans (pullen) 51 x, grauwe gans (adult, in stukken) 3 x, vis 20 x (veelal brasem en één keer een ‘onthoofde’ grote paling).

Op basis van bovenstaande opsomming zou de verhouding tussen gevogelte en vis uitkomen op circa 78% gevogelte en 22% vis. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat er aanvankelijk kleine grauwe gans pullen werden gebracht in vergelijk met de doorgaans forse vissen (brasem).

Het percentage vis in gewicht zal wellicht tussen de 30 en 35% zijn geweest. Dit is vergelijkbaar met de in het sectierapport beschreven maaganalyse van het 1e KJ jong dat vorig jaar (2020) dood werd aangetroffen in de zomerpolder. Het is aannemelijk dat na ‘de fatale flats’ de variëteit aan prooidieren vergelijkbaar is met hetgeen in de eerste zes weken werd gevoerd.

We mogen ons gelukkig prijzen dat er door ons zeearend paar geen met vogelgriep besmette brandganzen als prooi naar het nest werden gebracht! De wazige beelden via de webcam tonen zo nu en dan een glimp van de als kool groeiende jongen, die de dag doorkomen met vleugelspier oefeningen in combinatie met veel en kennelijk gezond eten!
Het lijkt erop dat er over een paar weken in het NP ‘de Alde Feanen’ weer twee jonge zeearenden gaan uitvliegen!

De zomerpolder in volle pracht! (foto Andries Dijkstra, 12 juni 2021)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs