Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wat jammer, ook het laatste ei in Amsterdam is kapot gegaan

Margot de Kam | vrijdag 24 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 299x

Echt jammer, we hadden hoop en vertrouwen in het overgebleven ei, net als de slechtvalken, die serieus met broeden begonnen waren. Helaas heeft het het niet gered. [met update]
kapot ei wordt opgegeten

Update 24 maart 17:00

(Tijdelijke) sluiting webcams na het weekend

Beste mensen, om Beleef de Lente voor een breed publiek boeiend te houden, hebben we besloten na het weekend de webcams van het Rijksmuseum (tijdelijk) te sluiten.

De verwachting is, dat naarmate de hormoonspiegel die beide slechtvalken tot broeden aanzet zakt, er voor de cams niet veel in beeld zal zijn komende tijd.

We zullen achter de schermen goed opletten wat er gebeurt, en als er over een week of 2 à 3 voortekenen zijn van een eventueel nalegsel, dan kunnen we ze weer openen. Als die tekenen er niet zijn, zullen we tegen die tijd een update geven van wat we wel waargenomen hebben.

 

Blog

Hoe kon dit nou toch nog gebeuren?

Het meest waarschijnlijk is dat ook dit ei in aanleg niet sterk genoeg was. Alles door de stress van het verdedigen van het territorium. Zie ook blog: Een ei kapot in Amsterdam.

 

Wat gebeurde er precies?

In de avond zagen we het vrouwtje V even naar buiten de kast gaan voor een sanitaire pauze. Toen leek het ei nog goed. Na de sanitaire stop ging ze verder broeden.

Een uurtje later stond ze op, en leek aan het ei te likken, alsof er een vuiltje op zat, maar helaas, even later bleek het kapot en heeft ze het opgegeten. Het zal niet levensvatbaar zijn geweest.

Daarna schraapte ze in de lege nestkuil en is ze er weer gaan liggen. De aanmaak en het leggen van drie eieren, het broeden, de strijd buiten en het 1 voor 1 verliezen van haar eieren zal haar veel energie gekost hebben.

 

Is het broedseizoen over voor deze slechtvalken?

Dat moeten we afwachten. Het is zeker afhankelijk van hoeveel strijd daar blijft. We zien daar niet veel van, want er kan van alles heel hoog in de lucht buiten ons zicht gebeuren.

De band tussen het mannetje, geringd BTR, en het vrouwtje V is wel goed. Ook is er voldoende voedsel.

Een nalegsel komt voor. Dan moeten ze de omstandigheden in hun terrein onder controle brengen. Eventueel kunnen dan na minimaal twee weken er opnieuw eicellen gaan rijpen bij het vrouwtje. Eerst moeten bij beide valken ook de hormonen weer wegvloeien die hun broedvlek ontwikkelde. Ze hebben weer even aanpassingstijd nodig.

En dan moet de hele balts overnieuw. 

We zullen zien wat er de komende dagen en weken rond de kast gebeurt.

 

 

Het vrouwtje is in de lege kuil blijven liggen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs