Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Wat is er veranderd?

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 3 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 176x

Oplettende kijkers die ook vorig jaar hebben gekeken - en wie heeft dat niet - hebben vast twee veranderingen opgemerkt. Er is een zitstok aangebracht en overdag hebben we kleurenbeeld.

Vorig jaar besloten de uilen tot ieders verdriet om niet de camerakast te verkiezen om eieren te leggen en jongen groot te brengen, maar de schuur. Waarom zal altijd wel een raadsel blijven. Om ze dit jaar extra te verleiden hebben we afgelopen nazomer een ‘zitstokje’ aangebracht, een anderhalve meter lange en vijftien centimeter dikke eiken tak in de kleuren van de nestboom. Zo'n mooie uitlooptak was toch wel een beetje een gemis, vergeleken met de plek in Winterswijk de jaren daarvoor. Het was even zoeken naar de goede dikte en kleur, maar uiteindelijk lukte het. Bij de montage van de kast hadden we er al rekening mee gehouden dat er een landingsbaan moest komen, zodat de montage een peulenschilletje was. De tak valt overduidelijk in de smaak, zoveel als ze erop zitten. Ook voor de kijker is het een flinke verbetering; we krijgen nu veel meer mee van het buitengebeuren. 

Verlichting

Een tweede verandering betreft dat we van zwartwitbeeld zijn overgestapt naar kleur. Geen felle, oogverblindende kleuren, maar een bijna pastelachtig licht dat nét het verschil uitmaakt. De verlichting bestaat uit een aantal led-lampjes die op rij bovenin de kast zijn gemonteerd. Het licht beweegt mee met het dag- en nachtrime. Bij zonsopgang schakelt het automatisch in en bij zonsondergang gaat het vanzelf weer uit. Dat gaat niet in één klap, maar geleidelijk aan via een aantal tussenstapjes van een paar seconden. Het wordt geregeld door een dimmer die via de computer op afstand bediend kan worden. 's Nachts is het voor de uilen overigens als vanouds hartstikke donker.

De afgelopen weken hebben we gekeken hoe de uilen erop reageerden. Uiteraard wilden we niet dat ze zouden schrikken van het plotselinge licht en de kast zouden gaan mijden. Dat bleek amper het geval. Ze reageerden er niet of nauwelijks op. Dat gaf voldoende vertrouwen. We hopen dat hiermee de belevingswaarde voor u als kijker nog verder toeneemt. Helemaal als er (fingers crossed) straks jongen te bewonderen zijn.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs