Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wat is er tot nu toe gebeurd

Romke Visser | donderdag 7 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 69x

Heel veel en toch ook weer niet. Eind januari kwamen de eerste beelden tot ons. In de weken die volgden zagen we Vrouw Oehoe tegen de avondschemer bijna dagelijks even voor een paar minuten langskomen. Er werd wat kuiltje getrapt en veel rondgekeken. Niet veel spannends dus.

Naar gelang februari naar het eind liep zagen we toch toch wel een verhoogde activiteit bij V. Een enkele keer kwam ze ’s morgens en ook later in de avond/nacht bezocht ze de nestkist.

Man zagen we in tot nu toe maar sporadisch. Op 26 februari 2024 zagen we man dan toch langskomen in de avond, en hij had wat meegebracht: een muis (voor de oehoe niet meer dan een snackje). Een goed teken! De spanning neemt dus toch toe. De volgende dag komt M aan het begin van de avond met een serieuze prooi aan: een konijntje.

 

Geen gemakkelijke ochtend

Onze harten klopten sneller toen op 28 februari Vrouw ‘s ochtends verscheen en plaats nam op het nest. Zou het vandaag dan al gebeuren?  Het werd geen makkelijke ochtend voor Vrouw. Een (vermoedelijk) Blauwe Kiekendief kwam langs. Een gaai die de rust wat verstoorde en dan ook nog eens een paar kraaien boven je hoofd en laag overvliegend. Regelmatig kwam er wat naar beneden. Aan het begin van de middag vertrok Vrouw dan toch.  Dus nog geen ei.

De 29e is V overdag niet op het nest, maar komt weer in de avond. Het zou een druk nachtje worden in vergelijking tot de voorgaande nachten. M komt weer met een konijntje aanzetten.

 

Het eerste ei

1 maart 2024 zal Vrouw de hele dag op de nestkist verblijven. De spanning stijgt maar duidelijke tekenen voor eileg zijn er nog niet. In de avond en nacht gaat ze regelmatig even weg voor een paar minuten. In de vroege ochtend van 2 maart zien we Vrouw duidelijk de leghouding aannemen en om 5:05 wordt het eerste ei gelegd. Ze wordt om 6:42 beloond met een rat (?). De dagen die volgen gebeurt er niet zoveel. Overdag blijf V op het nest. In avond en nacht regelmatig korte uitstapjes. M bezoekt zo nu en dan het nest tijdens deze uitstapjes. In de vroege ochtend van 5 maart, om 4:40 uur wordt het 2e ei gelegd.

Afgelopen dagen en nachten boden eenzelfde aanblik. Overdag gehele dag op nestkist. In de avond en nacht regelmatig uitstapjes.

Wanneer volgt ei 3? Zit er weer rond 70 uren tussen? In dat geval zou het 3e ei vannacht/morgenochtend ruwweg tussen 2:00 en 5:00 uur kunnen worden gelegd! Spannend toch?!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs