naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Vandaag weer nieuwe filmpjes!   *   HAVIK laat zich nogmaals zien op zeearendnest   *   Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
BDL vrijwilliger Stork

Wat is er toch met Ma aan de hand ?

Leo Daanen, STORK | dinsdag 20 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 301x

Ma is al enkele dagen niet meer op het nest geweest en dat is niet goed.

Braakproblemen

Donderdag kwam Ma op het nest en wilde de kuikens gaan voeren. Dit doen ooievaars door wat ze gegeten hebben en in de krop bewaard weer uit te braken. Er zat haar letterlijk en figuurlijk wat dwars, want na ong. een half uur braken, met tussenpoze om te gaan liggen, kwam het er eindelijk toch uit. Dikke vette dwarsliggende mollen waren het zo te zien het die de braakproblemen veroorzaakten (en in het CH was te lezen).

Gennepse vrienden

Ma was er zo van ontdaan, dat ze de gehele verdere dag op het nest heeft staan suffen. Daarna is ze naar de andere schoorsteen gegaan en heeft daar weer de nodige uren doorgebracht. Toen ik de melding van onze Gennepse vrienden kreeg dat ze zelfs op de schoorsteen ging liggen, dacht ik: nu moet ik naar Gennep, dit is echt linke soep. Daar aangekomen met telescoop en verrekijker, stond er dus niks meer op de andere schoorsteen of op het nest. Ja alleen die twee hongerige kuikens natuurlijk.

Kroeskarper

Ik heb geloof ik alle schorstenen, trapgevels, puntdaken en de gehele omgeving afgespeurd, maar geen Ma ooievaar te vinden. Dan maar een rondrit door Gennep en richting de eerstvolgende plek waar ze vaak te vinden zijn, het ‘Niersdal'. Ik rij met de auto over de Niersbrug en zie aan de linkerkant, in de bijna opgedroogde poel, een zwart/witte schim. Hé, snel linksaf het zandpad in en turen met de telescoop, helaas… Ik kon niet zien of deze wel of geen ring had. Dan maar weer terug en dijk op voor de Niers en jawel hoor, daar stond Ma. Nadat ik haar een poosje geobserveerd had, zie ik nog een zwart/witte schim ;-) Maar nu op het fietspad op de dijk. . . . Huh, wat zie ik nou ? Ohhh daar komt Kroeskarper aan fietsen, zwaar bewapend met een dikke camera om zijn nek. Heee Leo, jij hier zegt ie? Ik zeg: Heee kroeskarper, jij hier, hahaha.

Ma

Het eerste wat we samen zeiden was, daar staat ze dan, ONZE MA. Vanmiddag om 15.30 uur, zegt Krk, stond ze er al. Ik zei, nou ik kon ze al nergens vinden, dus dacht ik ga hier eens kijken. Dus ze staat hier al een uur, zei ik nog, en we hebben daar nog tot 18.30 uur staan te filosoferen, waarom ???  En ja . .  is het Ma wel? Er zijn meer ongeringde ooievaars hier in de buurt!

Stork

Kroeskarper en ik hebben het er een hele poos over gehad en ja het moet Ma wel zijn. Haar gedrag en waarom sta je hier anders zolang rond te hangen. Het kan gewoon niet anders. Toen ik thuis kwam nog snel even mijn Stork achterban raadplegen. Maar ook die stonden met de handen in de haren, dit kan eigenlijk niet, dit hebben wij ook nog niet meegemaakt.

Back Home

Ik had mijn blog al zo goed als klaar en bijbehorend filmpje in elkaar geknutseld en met Caroline afgesproken dat ik haar blog over zou nemen. Maar ik kreeg bezoek en kon niet echt verder om het te plaatsen. Wacht effe. Telefoon, 20.50 uur hallo Leo met Kroeskarper, ik sta bij het “Niersdal” en wat denk je dat ik zie ? Pa en Ma bij elkaar bij de poel.

Ma stijgt op, ik zeg wacht effe Krk, dan zet ik snel mijn laptop aan. En jawel hoor, ONZE MA vliegt naar het nest, Krk ziet ze vliegen en ik zie ze landen haha en ze gaat aan het braken. Maar weer heel erg moeizaam en Pa komt ook kijken, maar vertrekt ook weer meteen. Die denkt, nou Moe, zoek jij het maar lekker effe uit, je hebt al dagen geen ene kl…. gedaan. Ma is hooguit 4 à 5 minuten op het nest geweest. Ondertussen zat ik nog met Krk aan de telefoon en heb hem hartelijk bedankt voor zijn attente optreden. Ma is weer Back Home en moet nog zeker wat aansterken.

Wat het geweest is, zullen wij nooit weten, maar ik denk dat ze gewoon wat onder de leden heeft gehad (virusje ?), of komt het toch van de braakproblemen? Bijgaand het filmpje en hopende dat het allemaal goed afloopt.

Beste mensen, blijf positief zo ook in het Clubhuis, want je gaat automatisch al snel de negatieve kant op denken en schrijven. Dus we houden de moed erin en de kuikens gaan gewoon over een poosje de eerste vluchten maken.

Groetjes, Leo

P.S. Het filmpje had ik al gemonteerd voordat ik wist dat Ma terug kwam !!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht