Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Toon alle blogs & vlogs

Wat is er gaande bij de reigers?

Frank van Groen | donderdag 30 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1327x

De beelden die we via de webcams voorgeschoteld krijgen de afgelopen tijd geven reden tot speculatie. Wat is er gaande bij de blauwe reigers?

Eerst leek het of de reigers duidelijk aan het broeden waren. Er werden aflossingen geconstateerd zoals op dit filmpje van 10 maart is te zien. Na de harde wind van het weekend van 12 en 13 maart leken er herstelwerkzaamheden aan het nest te worden uitgevoerd. Of was het voeren van de jongen? Er werd iets aangeleverd op het nest, voer of een takje. De beelden konden ons geen uitsluitsel geven.

Op 23 maart werd een paring vastgelegd. Paringen vinden vrijwel altijd op het nest plaats. Was deze paring bedoeld om de paarband te versterken of is het broedsel verloren gegaan en moeten er opnieuw eieren worden gelegd? Het is gebruikelijk bij de blauwe reiger dat een verloren gegaan legsel wordt vervangen door een nieuw legsel.

Vandaag 30 maart was tussen half acht en acht uur te zien dat ma reiger tweemaal opstond, even wat schikte in het nest en poetste, om daarna weer verder te broeden. Het lijkt er dus op dat er nog steeds of opnieuw wordt gebroed. Blijven kijken dus om er achter te komen hoe het verder gaat…

Ik hoop snel een eerste duidelijke voerbeurt te zien.

De nestboom

Met het mooie weer van de laatste tijd, en de gestaag vorderende lente, is te zien dat de boom waarin ons blauwe-reiger-nest zich bevindt nu begint uit te lopen. Hopelijk houden we wel zicht op de gebeurtenissen op het nest. De boom waar de reigers in broeden is trouwens een spaanse aak (acer campestre), een nauwe verwant van de gewone – en noords esdoorn. Het is een algemene boom die veel voorkomt in landschappelijke beplanting en veel kleinere blaadjes heeft dan de meer bekende gewone esdoorn. De esdoorn is een boom die veel mensen kennen vanwege de zaden die als helikoptertjes al draaiend naar beneden vallen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Blauwe reiger Alle Beleef de Lente blogs