Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat is dat voor rare vogel??

Bart Franken | dinsdag 5 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 398x

Helaas, we zitten bij onze Bosuilen steeds meer en langer naar een 'leeg' scherm te kijken. Er komt genoeg voorbij, het een nog bijzonderder dan het ander. Maar er is één vogel (trouwe kijkers weten wie), waarvan onwetende kijkers zich toch nog eens goed in de ogen wrijven: Zag ik dat nou goed???

Het is inmiddels voor de trouwe kijkers een gewoonte geworden, de sporadische verschijningen van het bijzondere wezen wat zich al jaren bij Jan, de eigenaar van de kast, stilletjes door het bos beweegt. Vooral in de begin jaren van de Bosuil bij Beleef de Lente leverde het dier veel verhalen en theorieën op van de bijna mytische verschijning. In de jaren is het dier een icoon geworden bij de vaste Bosuil fans. Jan en ik praten de onwetende kijkers in dit blog even bij, een blog gewijd aan de misschien wel meest bekende terugkerende bij-rol van een niet broedende vogel in de geschiedenis van Beleef de Lente.

"Zag ik dat nou goed?"

Voor nieuwe kijkers is het soms nog even schrikken als ze voor het eerst het beest in beeld krijgen. Vaak is hij maar een fractie te zien, even snel loopt hij door het beeld. Dan is het even goed in de ogen wrijven: "Zag ik dat nou goed?"

De vogel die af en toe in beeld verschijnt is op zijn zachtst gezegd een bijzondere verschijning op onze webcams. Het is namelijk geen inheemse bosbewoner in Nederland. Om hem in het wild te zien, moet je naar de andere kant van de wereld: Australië. 

Joepie de ... Emoe!

Voor iedereen die dacht "ik zit te dagdromen": Jazeker, het is een emoe die af en toe door beeld loopt. En zijn naam is Joep. In de chat heb ik zijn naam inmiddels alweer een aantal keer voorbij zien komen, en ook bij de cliptips krijgen we af en toe meldingen zoals "Liep er nou net een emoe door het bos achter de kast?" Wij vinden het heerlijk om die meldingen voorbij te zien komen. Emil maakte een mooi clipje van Joep. Klik hier.

Jan en Thea houden veel van vogels. Joep is inmiddels al vele jaren bij Jan en zijn vrouw Thea in de tuin. Jan vertelt: "Joep en zijn zus liepen toen ze nog klein waren in een vogelpark vrij rond tussen de bezoekers. Ze liepen ook in het restaurant en aten het eten van de tafels als de bezoekers even niet opletten. De eigenaar vroeg mij of ik deze vogels kon hebben bij mij op het terrein. Ik heb de twee emoes toen bij mij opgevangen". 

Jan wilde de vogels een goed leven geven. Maar Joep en zijn zus bleken toen ze groter werden niet samen te houden. Jan: "In de paartijd braken ze de tent af. Zodoende heb ik de zus van Joep terug moeten brengen. Die kreeg een andere plek." Joep geniet inmiddels zo'n 17 jaar van de liefde, zorg en aandacht van Jan en Thea. Joep heeft 22.000 m2 en heeft het erg goed. Het is zelfs een beetje een knuffeldier, hij houdt van mensen en aandacht. Een ruime, dichte stal met een heerlijk dik bed stro vind hij prima, maar hij ligt ook graag in de sneeuw bij een aantal graden onder 0. 

Afgelopen jaar was Joep gewond geraakt. Waarschijnlijk was hij in de hals gegrepen door een roofdier. Even leek het er op dat Joep het niet zou gaan redden. Met veel intensieve zorg en aandacht werd Joep echter langzaam weer wat beter. In de afgelopen jaren hebben we als team Bosuil Joep ook leren kennen, Jan hield ons dan ook dagelijks op de hoogte van het herstel van Joep. Met een wondermiddel, een honing-spray, kwam Joep er uiteindelijk gelukkig weer bovenop. Inmiddels loopt hij weer gezond en voldaan (want Jan en Thea verwennen hem!) door het bos rond. En hopelijk blijft hij nog lang een vast gezicht, emoes kunnen in gevangenschap zo'n 20 tot 30 jaar oud worden. En Joep heeft een prachtig plekje en een prima leventje, dus dat zou moeten lukken.

Dus mocht je de komende tijd naar de webcam van de Bosuil zitten staren, let dan ook goed op de achtergrond, misschien vang je wel een glimp op van die 'vreemde vogel'. 

groeten,

Jan en Bart

 

Joep de emoe. Foto's: Jan de eigenaar.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs