Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat eten we vandaag?

Linda Persoon | vrijdag 9 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1122x

In menig huishouden zal deze vraag regelmatig gesteld worden. Vrouw Torenvalk lijkt nogal de broek aan te hebben thuis en laat zich graag bedienen, waarop Man de dagelijkse boodschappen vangt. Je hoort het haar regelmatig roepen vanuit de kast; wat eten we vandaag?

Het lijkt er op dat Vrouw Torenvalk de eileg toch nog even uitstelt. Zou het door het koude weer van de afgelopen dagen komen? Maar geen paniek, de torenvalk start de eileg ergens tussen eind maart en begin juni, alle tijd dus nog voor een kans op een succesvol broedsel. In de tussentijd kunnen we het menu van de torenvalk eens beter bekijken.

De menukaart

Torenvalken zijn gespecialiseerd in het vangen van kleine zoogdieren, vooral woelmuizen. Bij gebrek aan muizen vangt de torenvalk ook wel kleine zangvogels, kuikens van weidevogels, hagedissen en grote insecten. De torenvalk zien we veelal in open landschap maar hij komt ook zeker in de stad voor. Daar is het iets lastiger muizen vangen en schakelt de stadstorenvalk over op mussen en spreeuwen.

Muizenfeitjes

De torenvalk jaagt dus het liefst op woelmuizen maar wist u dat dit niet één soort muis is? De woelmuis is een onderfamilie van de Cricetidae (ratten, muizen, woelmuizen en hamsters) en in Nederland zijn van deze familie de veldmuis, rosse woelmuis, aardmuis en woelrat vrij algemeen. Grote kans dus dat als Man Torenvalk met de boodschappen thuiskomt, het om een van deze vier muizensoorten gaat. Het is interessant om de muizenprooien eens beter te bekijken en te vergelijken met een determinatiekaart. Stone (Steenuilenwerkgroep Nederland) heeft hiervoor een handige kaart ontwikkeld. Herkent u de prooien die bij onze torenvalken op het menu staan?


Bron: Stone

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs