Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Wat eten stadse Slechtvalken?

Paul J. Marcus | dinsdag 11 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1481x

Wat eten de stadse Slechtvalken zoal? Hoewel duiven, met name postduiven een gewilde prooi vormen en in Amsterdam als bulkvoedsel fungeren, komen ook andere vogels in aanmerking voor de dis. In de prooiresten worden geregeld de gemeengroene veertjes van de Halsbandparkiet aangetroffen.

 

Wat eten de stadse Slechtvalken zoal? Hoewel duiven, met name postduiven een gewilde prooi vormen en in Amsterdam als bulkvoedsel fungeren, komen ook andere vogels in aanmerking voor de dis. In de prooiresten worden geregeld de gemeengroene veertjes van de Halsbandparkiet aangetroffen. Zijn kolossale neef, de Grote Alexanderparkiet, die tegenwoordig ook algemeen is in Amsterdam is nog niet als prooi gemeld. Verder komen Hout- en Holenduif, Turkse Tortel, Spreeuw en Gierzwaluw in aanmerking als voedselbron. In 2009 werden de resten van ten minste zeventien Gierzwaluwen uit de kast op het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam gehaald. Deze zijn allemaal in het late voorjaar gevangen en het betrof steeds volwassen exemplaren. Normáliter gaat het echter om slechts enkele exemplaren van de Gierzwaluw. Elders in Amsterdam troffen we onder meer Wintertaling, IJsvogel, Houtsnip, Watersnip, Grutto, Tureluur, Kleine Alk (tijdens een influx in oktober), Kokmeeuw, Stormmeeuw, Visdief en een juveniel vrouwtje Slechtvalk aan. Deze laatste was waarschijnlijk een concurrent die bij een territoriumconflict het loodje had gelegd en vervolgens was opgepeuzeld. In Haarlem werd een Hop gevonden en een Dwergmeeuw, en in Wormer een Appelvink. In deze tijd van het jaar maken passerende Graspiepers een grote kans om in de prooilijst te belanden.
Ook vleermuizen worden weleens gevonden tussen de prooiresten. Andere zoogdieren, zoals muizen, worden wel gekaapt van Torenvalken. Of Nederlandse (Midden-Europese) Slechtvalklen ook zelf zoogdieren van de grond vangen, weet ik niet. Scandinavische overwinteraars in Nederland doen dat wel. Die kun je in de winter bij en uit plassen regenwater op de velden ook regenwormen zen vangen. Dat is een grappig gezicht: zo’n groot waggelend gebocheld beest dat een worm uit de grond trekt en dan de lange sliert afslaat tegen de grond en naar binnen werkt. Weg is de illusie van ongenaakbare adel en voornaamheid!

We zien dus dat het menu van de Slechtvalken uit de stad behoorlijk veelzijdig is. Dat komt mede doordat er veel vogels op trek worden gevangen, maar ook doordat de stad veel meer vogels herbergt, dan we gewend zijn aan te nemen. Zo broeden de Scholeksters, Visdieven en Kokmeeuwen op daken van grote bedrijfspanden. We moeten inderdaad erkennen dat Slechtvalken als echte predatoren (dat zijn dieren die andere levende dieren vangen en opeten) ook diersoorten eten die op de rode lijst van bedreigde soorten staan. Dat is natuurlijk jammer, maar niet te voorkomen.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs