Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Zekhuis - Saxifraga

Door Bernice Goffin

Wat eet de merel? Help ons met tellen!

Bernice Goffin | donderdag 31 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 385x

Het leven is niet makkelijk voor stadse merels: in de versteende steden en dorpen wordt het steeds lastiger om eten te vinden. Hoe weet de merel zich nu te redden is stedelijk gebied? Jij kunt ons helpen om hier achter te komen, door te noteren wat de merels in jouw tuin eten!
Foto Ab Baas - Saxifraga. Headerfoto: Mark Zekhuis - Saxifraga.

Een gevarieerd dieet

We hebben nu al veel geleerd van tellers die in het kader van het ‘Jaar van de Merel’ tellen hoeveel merels er in de tuin aanwezig zijn en waar deze merels zich aan tegoed doen (zie onderstaande grafiek). Zo zien we dat bijna een kwart van alle merels in de tuin hun honger stilt met vogelvoer dat door tuineigenaren wordt aangeboden. Merels zoeken daarnaast ook vaak voedsel in de borders en op het gazon. Op het gazon zijn er de laatste weken echter wat minder voedselzoekende merels aangetroffen. Misschien dat het door de droogte lastiger wordt om regenwormen te vinden op het gazon, waardoor merels liever op zoek gaan naar insecten in de border. Meer merels hebben daarnaast ook de klimop ontdekt, die nu volhangt met rijpe bessen.

 

Mereltellingen van groot belang

Het blijft gedurende het jaar erg belangrijk om in de gaten te houden wat de merels eten. Sommige voedselbronnen zijn immers niet het hele jaar beschikbaar: in de winter zijn er minder insecten, maar relatief veel bessen. Daarnaast wordt er in de winter ook vaker vogelvoer neergelegd voor hongerige tuinvogels. Met name meelwormen en fruit zijn favorieten voor de merel. Is er het hele jaar door wel voldoende voedsel voor de merel? Om daar achter te komen hopen we dat veel vogelliefhebbers meedoen aan de ‘Wat eet de merel?’ telling. Ook jij kunt meedoen!

 

Hoe tel ik mee?

Meetellen is eenvoudig. Een uitgebreide vogelkennis is niet nodig: je hoeft alleen maar de merels in jouw tuin te herkennen. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je mee kunt doen. Dankzij de gegevens die via deze telling verzameld worden leren we meer over hoe het de merels vergaat in stedelijk gebied, een omgeving waar het voor tuinvogels steeds lastiger wordt om te overleven. Doe jij ook mee? Elke merel telt!

De gegevens van de 'wat eet de merel?' telling tot nu toe, verzameld dankzij honderden tellers. Bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs