Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wat eet de doorsnee Oehoe?

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | woensdag 31 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 777x

In vorige blogjes hebben jullie kunnen lezen over bijzondere prooien van Oehoes. Het ging dan om vosjes, Vliegend Hert, Bunzing, Marters e.d. Maar hoe ziet het normale menu van Oehoes in onze omstreken er eigenlijk uit?
Het menu in ruim 40 oehoegebieden

Database Oehoewerkgroep

De Oehoewerkgroep heeft in de periode van 2006-2019 prooiresten genoteerd afkomstig uit ruim 40 oehoegebieden van Nederland en West Duitsland. Maar liefst 8667 prooien konden zo genoteerd worden. Het gaat om prooien uit braakballen, plukresten en ook restanten uit nesten.

Houtduif

De houtduif staat met stipt op nummer 1 met 36% van alle prooidieren. Daarna komt de stadsduif/verwilderde duif met 10%. Dat betekent dat bijna de helft van alle prooien uit duiven bestond!

Ook belangrijk

Op de derde plaats staat de rat met 8% van het totale aantal prooidieren. De rat is een fijne prooi omdat hij door volwassen oehoes in zijn geheel kan worden doorgeslikt. Verder zijn allerlei grotere vogels zoals kauw, ekster en gaai ook nog belangrijk met 7% van het totale menu. In de top-5 doet de egel ook mee met 6% van het totaal. Opvallend is dat konijnen pas op de 7e plek staan met slechts 4% van het menu. Dat komt niet omdat Oehoes liever geen konijn eten, maar doordat op veel plekken nauwelijks meer konijnen voorkomen (i.v.m. verschillende ziektes). Dat is jammer, want het konijn is een ideale prooi voor Oehoes.

Tot slot

Niet in de top-5, maar nog wel belangrijk zijn kraaien, meerkoeten en muizen. Muizen lijken niet meer dan een soort ‘frituurhapjes tussendoor’ te zijn. Maar tijdens de paarbinding spelen ze desondanks toch een belangrijke rol, zeker bij de oehoes die we nu volgen op Beleef De Lente.

De houtduif is duidelijk de belangrijkste prooi

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs