naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Voedertafel

Geen broedsel

Havik

Alle Beleef de Lente camera's gaan op 29 september definitief uit.   *   Helaas heeft nog een jong kerkuiltje het niet gered   *   Onraad bij de kerkuil   *   Schoon en fris   *   Drukte op de tak
Toon alle blogs & vlogs

Door Sharon Lexmond

Wat een weer!!!

Sharon Lexmond | zaterdag 15 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 176x

Regen! Goed voor de natuur wordt er vaak gezegd. Maar.... gaat die vlieger ook op voor jonge vogeltjes?

Helaas niet.... De huiszwaluwtjes hebben het zwaar gehad. En nóg! De regen zorgt ervoor dat de insecten zich verschuilen en de ouders moeten dus meer moeite doen om voedsel te vinden. 

 

Nest verloren?

Vanochtend (09.00 uur) leek het er even op dat het hele nest verloren zou gaan. De jongen lagen er levenloos bij. Door het weer van afgelopen dagen is er waarschijnlijk ook wat regen in de nestkom gekomen wat de jonkies geen goed doet. Het ziet er naar uit dat ze onderkoeld zijn geraakt. Nu (15.00 uur) lijkt er gelukkig weer wat meer activiteit onder 3 jongen te ontstaan. Ook lijkt 1 jong het niet overleefd te hebben.

 

Lichaamstemperatuur bij jonge vogels

De vogeltjes zijn nog bloot en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daar hebben ze de warmte van hun ouders nog voor nodig. Een optimale temperatuur voor een vogel is gemiddeld 40 graden. Zodra dit een paar graden zakt, is een vogeltje lichamelijk al erg zwak en zullen alleen de belangrijkste organen (hart, hersenen, longen) nog functioneren. Het maagdarmstelsel ligt stil en de jongen sperren (vragen om eten) niet meer. Regen zorgt ervoor dat de jongen nóg sneller afkoelen.

 

En nu?

De ouders moeten goed hun best doen om de jongen weer op temperatuur te krijgen zodat alle orgaantjes weer volop gaan functioneren. Dan kan het aangeboden voedsel ook weer opgenomen en verwerkt worden door de jongen. Wanneer de jongen te lang onderkoeld geweest zijn, heb je te maken met permanente orgaanschade. Ze zullen dan komende dagen gaan overlijden. 

 

Kunstnest vs. eigen nest

Het zit er zeer dik in dat met het berenweer van vannacht een natuurlijk nest op de grond terecht gekomen zou zijn. De jonkies waren dan helemaal verloren aangezien de ouders ze zo klein op de grond niet bijvoeren. Gelukkig maar voor hen dat zij in een kunstnestje zitten! Laten we met z'n allen duimen dat de jonkies deze flinke klap die ze gehad hebben te boven zullen komen! En dat het maar snel lekker warm en zonnig mag worden!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht