Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Screenshot Beleef de Lente-cam

Door Sharon Lexmond

Wat een weer!!!

Sharon Lexmond | zaterdag 15 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1148x

Regen! Goed voor de natuur wordt er vaak gezegd. Maar.... gaat die vlieger ook op voor jonge vogeltjes?

Helaas niet.... De huiszwaluwtjes hebben het zwaar gehad. En nóg! De regen zorgt ervoor dat de insecten zich verschuilen en de ouders moeten dus meer moeite doen om voedsel te vinden. 

 

Nest verloren?

Vanochtend (09.00 uur) leek het er even op dat het hele nest verloren zou gaan. De jongen lagen er levenloos bij. Door het weer van afgelopen dagen is er waarschijnlijk ook wat regen in de nestkom gekomen wat de jonkies geen goed doet. Het ziet er naar uit dat ze onderkoeld zijn geraakt. Nu (15.00 uur) lijkt er gelukkig weer wat meer activiteit onder 3 jongen te ontstaan. Ook lijkt 1 jong het niet overleefd te hebben.

 

Lichaamstemperatuur bij jonge vogels

De vogeltjes zijn nog bloot en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren. Daar hebben ze de warmte van hun ouders nog voor nodig. Een optimale temperatuur voor een vogel is gemiddeld 40 graden. Zodra dit een paar graden zakt, is een vogeltje lichamelijk al erg zwak en zullen alleen de belangrijkste organen (hart, hersenen, longen) nog functioneren. Het maagdarmstelsel ligt stil en de jongen sperren (vragen om eten) niet meer. Regen zorgt ervoor dat de jongen nóg sneller afkoelen.

 

En nu?

De ouders moeten goed hun best doen om de jongen weer op temperatuur te krijgen zodat alle orgaantjes weer volop gaan functioneren. Dan kan het aangeboden voedsel ook weer opgenomen en verwerkt worden door de jongen. Wanneer de jongen te lang onderkoeld geweest zijn, heb je te maken met permanente orgaanschade. Ze zullen dan komende dagen gaan overlijden. 

 

Kunstnest vs. eigen nest

Het zit er zeer dik in dat met het berenweer van vannacht een natuurlijk nest op de grond terecht gekomen zou zijn. De jonkies waren dan helemaal verloren aangezien de ouders ze zo klein op de grond niet bijvoeren. Gelukkig maar voor hen dat zij in een kunstnestje zitten! Laten we met z'n allen duimen dat de jonkies deze flinke klap die ze gehad hebben te boven zullen komen! En dat het maar snel lekker warm en zonnig mag worden!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs