Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wat een schijtverhaal……..

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | woensdag 12 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 991x

Tja, er is er altijd eentje die met die vieze verhalen komt…..en blijkbaar ben ik dat...
foto: Roelof Speelman markering op de groeve rand

Oehoeschijt

Of nee sorry, in het beschaafde Nederlands ook wel ontlasting genoemd. Wat kun je daar nou over vertellen…………….. Nou in ieder geval dat het witte deel voornamelijk uit urine bestaat en het donkere deel uit ontlasting dat via de cloaca zijn uitweg vindt naar buiten. Dus vogels plassen en poepen tegelijk? Het antwoord is ja, omdat vogels geen blaas bezitten komt het gezamenlijk naar buiten. De witte dunne urine gedeelten zijn de witte flatsen die vaak echt opvallen. Het donkere deel is vaak zwart of bruin en bij Oehoes ook wel korrelig en stevig van structuur.

Markering

Vaak vinden we in het territorium van Oehoes duidelijke markeringen. Op opvallende plekken zijn duidelijk de witte flatsen te herkennen. Op overstekende rotspunten, zand of grindheuvels, uitstekende takken of andere overzichtelijke plekken waar mnr. of mvr. de omgeving goed kan gade slaan en vaak in combinatie met een geplukte prooi of prooirest. Zie onderstaande foto.  Van veraf zijn die witte flatsen onmiskenbaar, en door de verrekijker duidelijk te zien.

We houden het wel netjes

Oehoes en vogels in het algemeen houden de nesten graag poepvrij. Jonge Mezen bijvoorbeeld poepen in een soort zakje dat door pa of ma meegenomen wordt en buiten het nest wordt gedropt. Jonge roofvogels en ook Oehoes kruipen/schuifelen naar de nestrand toe alwaar het achterwerk naar de rand toe wordt gedraaid en met een krachtige straal de ontlasting over de rand wordt gespoten. Zo blijft het nest keurig schoon. Althans dat is de bedoeling. Onze jongen doen er tenminste een poging toe………..laten we zeggen oefening baart kunst….KLIK OP DEZE LINK VOOR HET CLIPJE

Stinken

Dat Oehoeschijt stinkt kan ik uit eigen ervaring vertellen……………echt niet te doen die lucht. Ik heb inmiddels heel wat jongen in handen gehad voor het meten, wegen en ringen. Meestal prima te doen, maar getuige de foto boven aan van mijn T-shirt, soms ook niet. Hier had een jong zijn behoefte gedaan terwijl ik hem in mijn handen had. Vele van ons hebben wel eens in dat van een hond gestaan en geroken……………………nou ik kan jullie vertellen jonge Oehoes doen daar niet voor onder….. Ik hou de rakkers tegenwoordig goed in de gaten en ga niet zonder extra shirt op pad.

foto: Roelof Speelman..........mijn shirt..........

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs