naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Wat een prachtige beesten!

Ronald van Harxen, STONE | maandag 5 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 278x

Tuurlijk, steenuilen zijn schitterende vogels, dat hoef ik hier niet uit te leggen. Maar op deze plek wil ik een lans breken voor de kauwen. Gisteren mochten we ze weer eens bewonderen en via ‘fragment gemist’ (met dank aan Geert) kunt u zich ervan vergewissen dat ik gelijk heb.

Boeiend gedrag

Schrander en sociaal, dat zijn wel de eerste kwalificaties die me te binnen schieten als ik denk aan deze door velen - ook door  natuurliefhebbers - verguisde vogels. Ze zouden sluw en gemeen zijn, overlast veroorzaken en ander onheil met zich meedragen. Wat mij betreft is dat zwartmaken echter volkomen onterecht. Wie de moeite neemt deze vogels eens een uurtje gade te slaan en hun gedrag te bestuderen, zal mij zeker gelijk geven. Een groep kauwen die in een park eten zoekt, laat elkaar geen seconde uit het oog. Voortdurend geven ze elkaar informatie door over waar wat eetbaars te vinden is en of er gevaar dreigt. Prachtig om eens te observeren! 

Knokken

Als liefhebber van hetzelfde formaat holen als steenuilen zitten beide elkaar regelmatig in de veren. Geschikte holen zijn nu eenmaal schaars en om kroost op de wereld te zetten moet je af en toe je poot niet willen omdraaien voor een robbertje knokken. Echt vechten waarbij de veren in het rond vliegen, gebeurt trouwens maar zelden. Meestal beperkt het zich (van de kant van de kauwen) tot sarren, treiteren en uitdagen. Irriant, maar niet gevaarlijk, laat staan dodelijk.

Kansloos

Slimme steenuilen laten het gelaten over zich heen komen. Af en toe dreigen of een uitval volstaat en soms is zelfs een venijnige blik door de invliegopening naar buiten al voldoende om het 'gajes' af te doen druipen. Ze weten dat ze kansloos zijn, met zijn hoevelen ze ook zijn. Ze blijven het wel proberen. Er is immers altijd een kans, hoe klein ook, dat de rechtmatige bewoners in een scheiding verzeild raken en geen van de partners de huur kan betalen. Onverwoestbare optimisten zijn het, die kauwen.

Slimme strategie

Steenuilen hoeven feitelijk niet veel anders te doen dat overdag in de kast te slapen om het voor de kauwen onmogelijk te maken binnen te dringen. 's Nachts, als de kauwen slapen, kan de kast gerust alleen gelaten worden. Een slimme strategie waar de kauwen eigenlijk geen antwoord op hebben. Kraken van een nestkast lukt ze dan ook alleen als de steenuilen om wat voor reden dan ook geen belangstelling hebben. 

Eigen kast

Binnenkort ga ik op het erf een extra nestkast plaatsen om de kauwen ook een broedplek te geven. De kast is zo gemaakt dat er voldoende ruimte is voor een camera. Mochten ze er hun intrek in nemen, dan is het niet ondenkbaar dat ze volgend jaar hun opwachting maken in Beleef de Lente. Tot aan dat moment moeten we helaas genoegen nemen met hun rol als gewaardeerde figurant. Worden daar trouwens ook Oscars voor uitgedeeld?  


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht