Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat een pluimage

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 19 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 944x

Wat gebeurt er in een week toch veel, zowel in de omgeving als op het nest. Vele bezoekers passeren de revue. Ook kleine bezoekers, zoals de grote bonte specht (nou ja, zo groot is ie absoluut niet), koolmees en pimpelmees. Allemaal voor het verkennen van nestmogelijkheden of op zoek naar voedsel.

Het meest spectaculair was het bezoek van de buizerd (bekijk laatste filmpje van Jonathan). Wat in eerste instantie leek op een onschuldige verkenning van de buizerd liep op iets heel anders uit. De buizerd was rustig om zich heen aan het kijken toen de havik een rechtstreekse aanval uitvoerde. De buizerd werd dan ook van het nest geranseld in een rechtstreekse botsing met de havik. Een prachtig moment om mee te maken en niet weggelegd voor zachtzinnige lieden.

Met de zeearend is de havik toch iets voorzichtiger. Dit blijft vaak bij schijnaanvallen en niet een rechtstreeks treffen van de twee vogels. De zeearend is dan ook meer dan twee keer zo groot als de havik, dus ik kan me voorstellen dat hij hiermee iets voorzichtiger omgaat.

Gevaar

In vergelijking met vorig jaar is de zeearend zeer regelmatig, zeg maar een vaste klant, op het haviksnest. Je ziet ook dat de havik het nest direct verlaat als de zeearend in aantocht is. Zodra de havik eieren heeft wordt hij vanzelf feller in zijn aanvallen, maar een bezoekje van de zeearend tegenhouden, dat kan hij niet.  Ik ben benieuwd hoe we dit de komende weken gaan ervaren. Hopelijk met spectaculaire beelden!

Bezoekje

Vandaag heb ik, op gepaste afstand, een bezoekje aan de nestlocatie gebracht. En, er is waarschijnlijk een nieuw nest van de buizerd ontdekt! Of dit nu een nieuw paar van de buizerd betreft of een verplaatsing van het oude paar is nog onduidelijk, maar dit zullen we de komende weken vast te weten komen. Verder kreeg ik de horst van de zeearend prominent in beeld en kon ik zien dat deze er stevig uitziet (het nest heeft de storm van de afgelopen dagen prima overleefd). Helaas verder geen zeearend of havik voor de kijker, maar gelukkig hebben we de webcams.

Ik ben benieuwd hoe of het volgende week zal zijn.

Meer weten over blogger Jan de Boer >>


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs