naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Voedertafel

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Huiszwaluw

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Zevende ei bij de kerkuilen   *   Tweede jong tweede legsel huiszwaluw uit het ei!   *   Derde ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Wat een mooi(e) Lente weer !

Leo Daanen, STORK | vrijdag 20 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 324x

Dit kun je op twee manieren opvatten: het was inderdaad mooi Lenteweer, maar het was ook een mooie Beleef de Lente weer.
Foto Leo: Het mooie 400 jaar oude Stadhuis, met de gezellige terrassen en uitzicht op het BdL ooievaars nest.

Ups and downs

Caroline, Wim en Arda zijn mij al voor geweest met het afsluiten van Beleef de Lente 2018, door hun leuke en informatieve laatste blog te plaatsen. Aan mij de eer om ook mijn laatste blog te plaatsen en het bloggen volledig af te sluiten.

Ik zal het nu even in een andere context plaatsen: wat was het weer een mooie (Beleef de) Lente dit jaar. En wat ook mijn voorgangers al zeiden: met ups and downs. Zoals het nakomertje wat al snel liet merken dat deze niet met de rest meekon en dood in de petunia’s achterbleef. Daarna het bizarre overlijden van kuuk twee, die notabene overleed door verstikking in eigen braakbal. Beide zijn eervol begraven in het Niersdal. Dan nog de diverse aanvallen van vreemdelingen, die op een correcte manier door Pa of Ma retour werden gestuurd naar waar ze vandaan kwamen.    

Bouwvakker

Die nare dingen horen er nu eenmaal bij, daar doe je niets aan. Maar wat hebben we weer genoten van ons trouwe Gennepse koppel ooievaars. Het stel heeft afgelopen jaar overwinterd (zo noemen wij dat als ze niet wegtrekken naar het zuiden) en accepteerde meteen het door ons volledig opgeknapte nest.

Zoals jullie hebben kunnen zien is Pa geen echte bouwvakker, hij bouwt niet met takken, maar gooit ermee. En niet op het nest, maar telkens erlangs, tot ergernis van Ma die vaak de takken overnam en wel op de juiste plaats neerlegde.

Vicks Blue

Wederom werden er vijf eieren gelegd, waarvan eentje spoorloos verdween: windei, kapot getrapt ei, te dunne eischaal, onder nestmateriaal gekomen??? We weten het gewoon niet, maar er werden tenslotte vier kuikens geboren, waarvan er uiteindelijk twee overbleven. Ze groeiden erg snel en eten deden ze prima, ze hielpen Ma (die vaak moeilijk kon braken) met eten geven. Ze trokken letterlijk de mollen uit de keel van Ma, die erg blij was dat ze eruit waren. Ze stond soms enkele minuten na te slikken, om de keel te verzachten en ja, Vicks Blue had ze net even niet bij de hand.

Bedanken

Tsja en dan zijn de vogels gevlogen, zeggen ze wel eens; zo ook onze jonge ooievaars. Maar ze komen nog regelmatig terug op het nest en daar genieten we nog steeds van. Dit kan echter ook ná het afsluiten van Beleef de Lente op 1 augustus en wel via de gemeente Gennep. Ga hiervoor naar www.gennep.nl/ooievaars  en daar vind je straks als BdL gestopt is de link van de webcam.

Dan is het nu wel tijd om iedereen te bedanken en dat is altijd wel poeplink (sorry), want je mag niemand vergeten. Dus als ik toch iemand vergeet, bij deze ook alvast bedankt.

Allereerst de Gemeente Gennep voor hun gastvrijheid voor de ooievaars, maar ook voor de bezoekers, iedereen is van harte welkom in Gennep. Liesbeth, Annie en Barbara van de gemeente Gennep, dank voor jullie support, gastvrijheid en hulp waar nodig.

Dan Vogelbescherming Nederland, die BdL weer tot een walhalla maakte voor alle kijkers. Een grote diversiteit aan vogels waren er te volgen, waar ook dankbaar gebruik van werd gemaakt. Maar in het bijzonder een bedankje aan Mariska en Louis van Vogelbescherming, waar je altijd 24/7 met problemen of vragen, maar ook voor grapjes terecht kon. Zo ook de mensen achter de schermen die ons de prachtige beelden voor schotelden en storingen verhielpen.

Maar ook mijn directe (zeg maar) collega’s van Stork, Annemieke, Arda, Caroline en Wim waarmee ik samen alle blogs en via de chat jullie van info mochten voorzien, heel erg bedankt. Mijn zus Maria en zwager Richard, die mij elk jaar weer helpen met het nest oplappen en met ringen ondersteunen, thanks lieverds. Onze (nieuwe) clipmaker Jan-Willem, die ons telkens weer van mooie en leuke clips op de hoogte bracht van het wel en wee op het nest. Super gedaan Jan-Willem, bedankt hiervoor.

Trouwe kijkers  

Maar laten we eerlijk zijn, wat is BdL zonder publiek?? Ja als ik eerlijk ben, is er dan geen bal aan haha, neem dit niet te letterlijk hé BdL mensen ;-) Maar wat is er leuker dan met elkaar te chatten over wat er gebeurd is en hoe zit dit en hoe zit dat? Als je een tijdje als enige kijker op de chat zit en niemand reageert, dan ben ik ook zo weg hoor haha. Dus een oprecht bedankje voor alle trouwe kijkers, maar ook aan de stille kijkers (mensen die niet online zijn).

Dan de trouwe kijkers, maar tevens plaatselijke reporters Mihari, Nantlle, Joba, Kroeskarper en Kur, die als het nodig was even ter plekke gingen kijken. Maar ook regelmatig ons op de hoogte hielden waar de ooievaars waren, Hartelijk bedankt allen.

BdL 2018

Ik, mede namens mijn Stork familie haha, vond het weer leuk om te doen, om u allen van weblogs met info en foto’s te voorzien. BdL blijft nog even open en zoals ik al eerder zei, zijn de ooievaars na sluiting van BdL nog te bewonderen via de website van de gemeente Gennep (ga naar www.gennep.nl/ooievaars)

Dus nogmaals:  IEDEREEN Hartelijk bedankt een fijne vakantie allemaal en geniet maar lekker van de ZOMER, van de (bdL) Lente hebben jullie al allemaal genoten als het goed is.

 

Hopelijk weer tot het volgend BdL seizoen.

Groetjes, Leo

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht