Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Het zeearend nest door Albert Eggens

Door Albert Eggens

Wat een geweldige twee weken

Albert Eggens | donderdag 9 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x

Waar we vorig jaar nog lang moesten wachten op wanneer de zeearenden hun eieren gingen leggen terwijl elders uit de provincie berichten kwamen dat ze daar al op een ei of eieren zaten moesten wij het hier doen met klussende zeearenden.

Geen valse start

Maar dit jaar was het zeker geen valse start. De webcams gingen aan op 26 februari en binnen een week lag het eerste ei in dat gigantisch nest. Nog altijd later dan elders maar deze arenden stonden toch al niet bekend als vroege vogels. Vier dagen later hadden ze het tweede ei er ook in liggen. Ik verwacht niet, hoe leuk het ook zal zijn, nog een derde ei. Waarom?  Omdat ze mij de indruk geeft al fanatiek aan het broeden te zijn. De onrust van de eerste dagen na het eerste ei is verdwenen. Al met al kunnen we spreken over twee geweldige weken.
Als alles goed gaat kunnen we een paar dagen na Pasen het eerste kuiken verwachten. Helaas geen echte paaspykjes maar stiekem zijn ze dat natuurlijk wel.

Waar is pa/heit?

Er werden vragen gesteld over waar de man zeearend zich ophield als vrouw zeearend op de eieren zit.
Naast dat hij met zijn huishoudelijke taken bezig is als het nest onderhouden middels nieuwe takken aan leveren, is hij ook aan het jagen voor voedsel. Voor zichzelf maar ook voor zijn partner zodat zij haar energie volledig kan besteden aan het uitbroeden van de eieren.
Hij neemt of zal het broeden wel over nemen maar nooit voor lang, Hij levert over het algemeen het voedsel tijdens het broeden aan door het mee te nemen naar het nest waarna vrouw zeearend het weer meeneemt om het elders te nuttigen en uiteraard ook om haar vleugels even te strekken. Maar waar is pa dan als hij niet aan het jagen of klussen is? Nou dan zit hij er niet ver van het nest in de boom op wacht. Zie ook onderste foto helemaal aan de rechterkant.

Door Sip Veenstra

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs