Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
roodborst, koolmees en vink badderen samen.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Wat een (ge)spetter!

Bart Franken | maandag 20 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 262x

Prachtig, al die kleurrijke vogels. Echte spetters komen voorbij voor onze webcam. En die spetters spetteren er flink op los.

Badderen is voor elke vogel belangrijk. En we hebben al allerlei soorten zien badderen in onze vijver. Roodborst, koolmees, vink, boomklever, pimpelmees, putter, appelvink, merel, vink, zanglijster en nog meer soorten. Soms zelfs meerdere soorten tegelijk. En ongetwijfeld gaan we nog meer bijzondere soorten zien dit seizoen. Over kleuren, patronen en vormen later ongetwijfeld meer, maar om die verenkleedjes mooi te houden, is een bad van groot belang. Gelukkig is er een vijver! Maar wat voor badsessies kennen we eigenlijk bij vogels?

Spetter de spetter

Het meest bekend bij vogels is het waterbad. Wij associëren ons daar ook het meest mee, want ook mensen gaan in bad of in de douche. En net als mensen, gebruiken vogels een waterbad ook om verschillende redenen. Natuurlijk om schoon te worden: Met een waterbad spoel je vuil en stof van je af. Maar let op: Niet té nat! Want een doorweekt verenkleed bemoeilijkt het vliegen. Daarom even lekker spetteren, maar niet kopje onder!

Vogels badderen in de zomer ook om even af te koelen. Dat klinkt voor sommigen vast ook wel herkenbaar. Als het in de zomer lekker warm wordt, gaan wij ook massaal zwemmen, naar het strand of pootje baden.

Vet hoor, zo'n verenkleed

Als een vogel natte veren heeft, wordt het vervolgens ook makkelijker om het verenkleed waterafstotend te maken. Dat klinkt misschien gek, maar is eigenlijk best logisch. Vogels gebruiken het vet uit hun stuitklier om het verenkleed goed mee in te smeren. Dat smeren gaat makkelijker met een nat verenpak. Zo poetsen vogels meteen het verenkleed weer goed/recht en het vet zorgt voor een waterafstotende laag. Handig voor als het regent!

Door het stof gaan

Ok, gek eigenlijk als je er over nadenkt. Eigenlijk is het 't tegenovergestelde van een waterbad: een stofbad! Een iets minder bekend fenomeen, maar niet minder belangrijk. In los zand nemen vogels vaak een stofbad. Misschien heb je het wel eens gezien in je tuin. Of zag je onder de struiken allemaal kuiltjes in het zand? 

Vogels nemen een stofbad/zandbad om een aantal belangrijke redenen. Overtollige vetdeeltjes in het verenkleed plakken vast aan de stofdelen en vallen na een keer goed schudden van het verenkleed af. Daarnaast schuren de zandkorrels tussen de veren. Dit helpt goed tegen parasieten (en vast ook de jeuk).

Lekker gerookt

Mijn moeder heeft nog een houtkachel. Vroeger zag ik nog wel eens een kauwtje op de schoorsteen zitten als de kachel aan was. Er is van sommige soorten bekend dat ze nog wel eens een rookbad nemen. De meest voor de hand liggende redenen hiervoor zijn warmte als het koud is en parasieten worden uitgerookt.

Zonaanbidders

Het laatste bad wat we hier behandelen, is het zonnebad. Want zeg nou zelf, wie vindt dat heerlijke voorjaarszonnetje nou niet lekker na zo'n koude, natte periode? Ook vogels gaan soms bewust lekker in het zonnetje zitten, oogjes dicht en eeeeeeeven genieten. Mocht je zelf naar buiten gaan de komende tijd met het mooie voorjaarsweer. Kijk 's ochtends eens of je vogels op een tak ziet zitten, lekker in het zonnetje...

~ Bart

merel in bad.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs