Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vrij toegankelijke kijkhut op Bliek.

Door Bas Roels

Wat een belevenis deze lente op Bliek!

Bas Roels | vrijdag 30 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 436x

De lente is voorbij, prachtig was het op Bliek. Ongelofelijk veel soorten vogels zijn komen broeden en hebben jongen grootgebracht. Kluten, visdieven, zelf zwartkopmeeuwen en nog veel meer. Ook veel soorten die kwamen rusten of foerageren. Een drukte van jewelste.
Vrij toegankelijke kijkhut op Bliek, foto door Gert Huijzers.

En wij konden meekijken, via de webcam, maar ook op Bliek zelf staat een toegankelijk kijkhut. Zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Vanuit Middelharnis kun je met kano’s erheen (https://www.menheersewerf.nl).

 

Kale vlaktes

Al die vogels en de natuur hebben eilanden als Bliek ook echt nodig. Daarom is het eiland ook aangelegd, eigenlijk om een zandbank na te bootsen, want dit gebied en de vogels die we konden zien broeden ,zijn kust-/deltasoorten. Die hebben kale vlaktes als zandbanken of kwelders nodig om te broeden en foerageren op vis of andere organismen die we in delta’s en kusten vinden. Maar dat is er in het Haringvliet en op veel andere plekken niet meer. Door afdamming is de verbinding met de zee afgesloten, het getij verdwenen en daarmee de zandplaten etc.

 

Sluizen op een kier

Ga zelfs eens kijken, op Bliek of bijvoorbeeld bij Stellendam in het vogelobservatorium Tij. Prachtig uitzicht daar over restanten van oude zandplaten, bij Scheelhoek. Daar broeden elk jaar volop grote sterns. Als je dan achter je kijkt zie je de sluizen en dam die het Haringvliet hebben afgesloten. Sinds kort staan die sluizen op een kier, voor migrerende vissen als zalm en steur. Hopelijk snel nu ook verder open zodat we weer getij en de goede condities krijgen voor deltanatuur en de vogels. Met zeespiegelstijging die bestaande zandplaten in bijvoorbeeld Oosterschelde en Waddenzee langzaam laat verdrinken hoogst noodzakelijk om dit natuurherstel in het Haringvliet ter hand te nemen.

 

Echte zandbank

Bliek ligt er al voor klaar, om een echte zandbank te worden, omringd door scholen haring. De enorme vogeldrukte van dit jaar laat zien dat natuur er klaar voor is, de plekken vanzelf wel vindt, krachtig is en prachtig. Tot volgend jaar!

Vogelobservatorium TIJ met vermelding foto door Merijn Koelink.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs