Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wat doet die ring daar?

Joy de Vos | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1140x

Je kan meedoen met een winactie! Hoe? Daar kom je in deze blog achter... Daarnaast vertel ik iets over hoe meneer havik aan zā€™n ringen komt en hoe het ringen van roofvogels in het wild in zā€™n werk gaat.

Het ringen van roofvogels

Samen met de andere webcamkijkers vroeg ik mij af waar de ringen om de poten van de mannetjeshavik vandaan komen en hoe het ringen van roofvogels in het wild precies gaat. Het ringen van roofvogels is belangrijk voor onderzoek, je kan op deze manier namelijk de dieren volgen. Het vertelt je bijvoorbeeld waar ze naartoe trekken, hoe oud ze zijn geworden, wat voor gedrag ze vertonen, hoeveel voedsel er beschikbaar is en het geeft informatie over de sterfte onder de soort. Zo weten we dat meneer havik geringd is op 13 juni 2015 en al in Nationaal Park de Alde Feanen verblijft sinds 2013.

De meeste roofvogels worden geringd als ze nog nestjongen zijn. Wanneer volwassen vogels worden geringd, moet je ze eerst vangen, wat voor het dier veel stress kan opleveren. Voordat een jong wordt geringd, wordt deze eerst gemeten en gesekst. De ringmaat is namelijk vaak afhankelijk van het geslacht. Dit meten gaat als volgt… eerst wordt de vleugellengte gemeten, dan het gewicht en als laatste de krop. De vleugellengte wordt als eerste gemeten, omdat men zo de leeftijd en sekse van het dier kan bepalen.


Het vogeltrekstation

Het Vogeltrekstation (Centrum voor vogeltrek en- demografie) is een samenwerkingsverband van NIOO-KNAW (Nederlands Instituut voor Ecologie) en de Ringersvereniging en regelt de dagelijkse gang van zaken rond het vangen en ringen van vogels voor wetenschappelijk onderzoek, beleid en bescherming van vogels. Het Vogeltrekstation heeft de beschikking over de ring- en terugmeldgegevens van vele miljoenen vogels, die al sinds 1911 in Nederland voorzien zijn van een ring. Ook verstrekt de instantie machtigingen aan individuele ringers in Nederland. Dit zijn er momenteel ruim 500. Gezamenlijk ringen ze ongeveer 285.000 vogels per jaar.


Hoe jij kan helpen?

Mocht je een (dode) vogel vinden die geringd is, dan is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan het Vogeltrekstation. Zij kunnen namelijk aan de hand van de ringgegevens de leeftijd bepalen en zien waar het dier vandaan komt. Zo help je mee met belangrijk onderzoek omtrent de vogels in Nederland!


Oh en…. de winactie!

Nu de lente is begonnen, verwachten we binnenkort een eerste ei. Maar wanneer kruipt er een kuiken uit dit ei? Raad de juiste dag, het tijdstip en maak kans op een vaarexcursie voor maximaal 6 personen door het prachtige leefgebied van de havik en de zeearend! De prijs is inclusief een lekker bakje koffie/thee en een heerlijk gebakje šŸ˜‰.


Kijk voor meedoen en meer informatie op www.itfryskegea.nl/winactie. SUCCES!


Meer weten over over blogger Joy de Vos >>


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs