Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vliegende jonge zeearenden (Foto: Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Wanneer vliegen?

Rianca Vos | donderdag 8 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 135x

De jonge zeearenden zijn druk bezig met vliegoefeningen, zelf proberen de prooi te verorberen en welverdiend rusten. Ze zijn zo’n beetje net zo groot als hun ouders. Dan volgt de vraag hoelang het nog zal duren voordat ze voor het eerst de lucht in gaan.

Eerste vlucht

Voordat ze überhaupt voor het eerst een vlucht zullen maken, zullen ze eerst van het nest zien af te komen, door naar een tak te springen. Daarna zullen ze oefenen om van tak naar tak te springen/vliegen. Als ze dat onder de knie hebben, zullen ze klein rondje wagen. Wanneer ze de boel rond het nest aan het verkennen zijn, zullen ze nog gevoerd worden. Als de slagpennen helemaal volgroeid zijn, kunnen ze echt een stuk gaan vliegen. Tot die tijd kunnen ze nog veel leren van het stukscheuren van prooi, want dat blijkt nog wel lastig, zoals te zien is in het filmpje Paling in het groen van Jan Dagevos.

Uitvliegen

En na het maken van die korte vluchten volgt uiteindelijk het uitvliegen. Dit jaar zijn de pykjes twaalf dagen eerder uit het ei, dan het tweede pykje van vorig jaar. Vorig jaar vloog de tweede jonge zeearend uit om 18 juli, het eerste om 17 juli. De verwachting is dat het ongeveer een maand gaat duren voordat ze uitvliegen, maar wanneer precies, is speculeren. Daarvoor is in de onderzoeksheet gestart met een uitvliegpoll. Voor ieder die een gokje wil wagen wanneer de jonge zeearenden zullen uitvliegen. Voor alle deelnemers, veel succes!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs