Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wanneer is het moment daar?

Albert Eggens | vrijdag 16 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 112x

Hoelang duurt het nog voordat ze het nest verlaten? En verlaten ze tegelijk het nest?

Tijd zal het leren

Ik denk niet dat het nog 4 weken zal duren voordat de eerste het nest heeft verlaten.
Kijken we naar het leggen van de eieren en het uitkomen daarvan en vergelijken we dit met vorig jaar, dan zal het ongeveer begin juli zijn, maar het kan ook zo, maar volgende week zijn, Tijd zal het leren.

Gaan ze allebei tegelijk of zit er ook hier tijd tussen? Ook hier zal wat tijd tussen zitten, er is altijd een haantje-de-voorste, we zagen dat bij de nijlganzen, de merel en vorig jaar ook bij de zeearenden zat er een dag tussen. Iets met als het eerste schaap over de dam is….

Uitvliegen

Het uitvliegen van de zeearenden is een belangrijke mijlpaal in hun ontwikkeling. De jonge vogels beginnen met het oefenen van hun vleugels en het verkennen van de omgeving rond het nest. Ze maken korte vluchten in de buurt van het nest en worden geleidelijk sterker en vaardiger in het vliegen.

Naarmate de jonge zeearenden meer vertrouwen krijgen in hun vliegvaardigheid, zullen ze steeds verder van het nest vliegen en beginnen met het verkennen van grotere gebieden. Ze leren jagen en vissen om hun eigen voedsel te vinden en worden geleidelijk onafhankelijk van hun ouders.

Volgende fase

Uiteindelijk zullen de jongen de veilige omgeving van hun ouders verlaten. Dit zal ongeveer na 10 tot 12 weken gebeuren als ze de vliegvaardigheden en jachttechnieken volledig onder de knie hebben.
Dit is overigens geen vast gegeven, net als bij ons mensen kunnen daar snelle en trage jongens en meisjes tussen zitten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs