Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Wanneer?

Arda van der Lee, STORK | dinsdag 26 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 49x

Het 1e kievitsei is altijd landelijk nieuws, het was en is een eer om het te vinden. Vroeger bracht je het naar de koningin, maar dat is verleden tijd. Het eerste ei bij de ooievaars is geen landelijk nieuws, maar toch wordt ook daar met spanning op gewacht.
nest van kievit

We zullen door de webcam op de minuut nauwkeurig kunnen volgen wanneer het eerste ei wordt gelegd. De ervaring van de afgelopen jaren leert, dat de meeste vrouwtjes hun eieren laat op de avond, heel vroeg in de morgen leggen. Zou VV2 ook rond die tijd leggen? Ik ben benieuwd.

Benieuwd

Op nesten waar geen camera op gericht staat, is het maar gokken wanneer het eerste ei gelegd wordt. Zoals we ook bij VV2 zien, wordt er al veel proef gezeten, voordat er in de verste verte ook maar een ei te bekennen is. Ook bij mij op het nest wordt veel, heel veel gezeten. Dan denk ik: er wordt vast al gebroed. Maar dan plotseling stáán ze allebei, in de snijdend koude wind. Dat doe je als zorgzame ouder toch niet als er kostbare eieren in het nest liggen? Dus ja, ik ben heel benieuwd of en wanneer het eerste ei er is.

Vulling  

Voorafgaand aan de eileg wordt er driftig aan het nest gebouwd. We zien dat er vooral ook veel vulling voor de nestkom wordt aangevoerd. Gras, riet, mos en bij sommige nesten soms plastic. Fijn als er niet teveel kluiten met aarde en modder wordt gebracht, want dan kan de nestkom bij veel regen in een modderpoel of vijver veranderen. Nee, graag zachte vulling dat goed om de eieren geschikt kan worden. Paaseieren liggen toch ook vaak in een mandje met mooi, droog stro?


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs