Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Wachten tot je een ons weegt.

Mark Hessels | maandag 29 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 204x

Als natuurliefhebber heb je regelmatig wel een goede portie geduld nodig. Zo heb ik eens 3 dagen in een hele hete schuiltent zitten wachten tot de vale gieren eindelijk voor mijn camera wilden landen. Ik woog nog wel meer dan een ons toen, maar ik begreep de uitdrukking al een heel stuk beter.
Of gaan we jullie gewoon toch weer zien komende tijd....)

Hoe lang duurt het eigenlijk voordat je een ons weegt ?

Die uitdrukking is op een hoop verschillende manieren van toepassing als je je bezig houdt met het observeren van natuur. Als K7, het kleinste kuiken van de kerkuilen hiernaast, straks een ons weegt gaat de vlag uit en een fles champagne open. Zodra een jonge wiko een ons weegt dan wordt meteen het Guinness book of records gebeld en ook als kijker kun je soms wachten tot je een ons weegt en dat laatste lijkt bij dit prachtige bouwwerk wel een beetje de situatie…

 

Geduld op de proef gesteld

Ook bij deze camera wordt ons geduld flink op de proef gesteld. We hebben natuurlijk al kunnen genieten van de eindeloze bouwactiviteiten van Hubo, van het respectloze sloopwerk van de huismussen en van de diverse inspecties door potentiele bewoners. We hebben zelfs al een enkele boerenzwaluw in de stal gezien, maar dat is inmiddels ook al weer best een tijdje geleden.

De echte volhouders worden gelukkig af en toe getrakteerd op een inkijkje in het geitenleven hier, maar daar gaan uiteraard geen eitjes van komen.

We zijn misschien ook wel een beetje verwend door al die prachtige beelden op de BdL camera’s en in vele adembenemende natuurdocumentaires. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Een plekje uitkiezen, camera ophangen, lampje erbij, de achtergrond een beetje aantrekkelijk maken, de geiten instrueren wat er van hen verwacht wordt en dan maar afwachten tot de boerenzwaluwen weer precies hetzelfde doen als vorig jaar.

Maar dat loopt voorlopig dus even anders. Soms is het ook goed om te realiseren dat over de gemiddelde natuurdocumentaire zo’n 2-4 jaar wordt gedaan om alle beelden te verzamelen. En daar zitten ook vele honderden uren van tevergeefs wachten bij, maar die worden er gelukkig later tussenuit geknipt. Een succesvol nest voor de camera krijgen blijft gewoon echt een klein wondertje. De meeste BdL kijkers hebben dat inmiddels al vele keren ervaren.

 

Waar mogen we nog op hopen ?

Toen ik vanochtend de stal in liep werd ik voor de zoveelste keer bijna overhoop gevlogen door Hubo (of een andere wiko, ze lijken nogal op elkaar). En iedere keer weer gaat dat gepaard met een flinke scheldpartij vanaf een paaltje een paar meter verderop. Dus kandidaat nummer 1 is wat mij betreft nog steeds de wiko. Qua tijd kan het nog prima en een tweede legsel (als het eerste gelukt is) of een vervolglegsel (als het eerste mislukt is) in dit prachtige moshuisje zit er zeker nog in.

De laatste boerenzwaluwen zijn vorig jaar in de eerste week van juni gearriveerd en meteen begonnen met nestbouw van het nestje dat Hubo nu als basis heeft gebruikt. Ik ben er van overtuigd dat dat een vervolglegsel was; dus dat ergens anders hun eerste nestje mislukt was. Dat kan natuurlijk gewoon weer gebeuren. Er zitten insekten genoeg inmiddels; de geiten zouden heel graag een paar extra insekteneters in de stal willen hebben. Jullie zijn van harte welkom.

Andere kandidaten ? Ja, dromen mag altijd natuurlijk en het zal niet de eerste keer zijn dat we aangenaam verrast worden, maar ik zou zo even niet weten wie hier nog meer zou passen. Oehoe, kraanvogel, zwarte specht, kleine bonte specht, bosuil of kerkuil; ze zitten hier allemaal, maar ik ben bang dat we die wel een voor een weg kunnen strepen.

Nog even volhouden dus en gewoon zien wat er gebeurt. En beeld je dan maar in dat David Attenborough opeens zegt: Oh, but that’s an extraordinary surprise. Who would have expected that beautiful creature here….

 

En tot die tijd alvast een prachtig gedichtje van Steven Lovatt, terwijl je wacht tot de weegschaal op 100 gram staat....

 

Winterkoning

Stoethaspelende steekstaart in de doornstruik.

Rateltong, alarmschel, kijvende feeks,

schuddekont, raasbol, muisje-kruip-door,

bisterbolster, blaasbalk, bolletje branie,

zenuwpees, pak pluizen, schreeuwlelijk, zakhaan,

baal deuntjes, wiegelwaggel, najaarsprullarium,

ontploffingsgevaar, kenau, Donald Duck.

Opvliegend stuk vol-au-vent.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenzwaluw Alle Beleef de Lente blogs