Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Oefenen 03-07-2023 (foto Albert Westerhuis)

Door Titia Bijwaard

Wachten op het juiste moment

Titia Bijwaard | dinsdag 4 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 149x

Wanneer besluit je de grote sprong in het onbekende te maken? Voor ons is het reuze spannend, maar de jonge ooievaars hebben de steun van hun ouders en weten dat ze niet alleen zullen zijn. En ze hebben goed geoefend: ze zijn er klaar voor om uit te vliegen!
Foto Titia Bijwaard

Door honger gedreven

En ze zullen ook wel moeten, want de laatste dagen hebben ze niet veel meer te eten gehad (behalve dan een dikke ringslang waar ze samen van hebben geproefd!). Pa was nog wat meer bij ze op het nest en Ma stond klaar om ze op te vangen. In het filmpje onderaan zie je Ma in het weiland. Daar is ze regelmatig om de ‘kuuks’ het vertrouwen te geven dat het beneden veilig is. Op het nest was ook steeds minder plek, met al die mooie wilde sprongen.

 

Toch weer even het weer

Om het juiste moment van uitvliegen te bepalen speelt opnieuw het weer een grote rol. En dan nu vooral de wind. Om te oefenen is het fijn en opwindend om een stevig windje te voelen, alsof je al echt vliegt. Maar voor de eerste serieuze vlucht is het vooral belangrijk dat je ook veilig kunt bijsturen en landen, tegen de wind in. Ons ooievaarsnest staat tussen de bomen en de wind komt nu vooral uit het zuidwesten. Precies vanuit de richting waar de vijver ligt. Daar moeten ze niet in terecht komen. We hebben de zuurstofpompen in de vijver aangezet, zodat het bruisende water goed zichtbaar beweegt. Duidelijk herkenbaar als een onveilige landingsplek. Hopen we. Want ja, hopen dat alles goed zal gaan is het enige wat we nu nog met elkaar kunnen doen. En met zoveel positieve energie van alle Beleef de Lente kijkers, hebben 7E162 en 7E163 in ieder geval een hele goede basis meegekregen om op avontuur te gaan!

Bijna uitvliegen, Pa en Ma zijn in de buurt (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs