Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Waar schrikken de lepelaars zo van?

Camilla Dreef | maandag 16 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 776x

Wat zal het zijn? Het houdt de gemoederen bezig in de chat. De afgelopen dagen lijken de lepelaars ergens van te schrikken, waardoor ze allemaal opeens opvliegen en vervolgens ook een tijd wegblijven uit de kolonie. Maar waar schrikken ze van?

Geschreeuw

De bron van de verstoring blijft tot zover uit beeld, maar we kunnen er wel wat theorieën op los laten. Zo horen we verschillende geluiden (kijk hier en hier terug). We horen de lepelaars zelf, een roepende buizerd, luidruchtige nijlganzen en een schreeuw. In de chat vragen kijkers zich af of de schreeuw misschien van een vos kan zijn. Vossen zijn namelijk bijzonder vocaal. Toch denk ik dat het iets anders is, namelijk een gekke roep van een blauwe reiger. Reigers kunnen ook flink schreeuwen, luister maar eens naar dit fragment.
 
Dan hebben we nog de nijlganzen. Ze staan erom bekend dat ze hun territorium fel verdedigen. Vorig seizoen broedden ze in de kolonie hoog in een boom. Hun nest is eruit gevallen en het lijkt erop dat ze nog op zoek zijn naar een nieuw nest. Toch denk ik niet dat de lepelaars van de nijlganzen schrikken. Ik zou verwachten dat de lepelaars schrikken van iets dat voor hun onbekend is.


Gevaar van onder?

Misschien is er helemaal geen verband tussen het geluid dat we horen en de verstoring. Ik denk dat de lepelaars schrikken van iets dat onder hun beweegt, maar wat dat moet zijn dat blijft een mysterie. Misschien een marterachtige? Maar voor zover ik weet zijn er geen waarnemingen van het in het gebied. Wat overigens niet betekent dat ze er niet zijn.
 
Laten we hopen dat de verstoring stopt of dat de lepelaars eraan zullen wennen, zodat ze rustig een plekje kunnen uitzoeken om een nest te bouwen. En verder aan de kijkers het verzoek om verstoringen te tippen. Wie weet vinden we nieuwe aanwijzingen.
 

Foto header: Arjan Dwarshuis

Lepelaars schrikken en vliegen op

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs