Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Waar is Pa ooievaar ?

Leo Daanen, STORK | dinsdag 16 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 988x

Lees je een ring af, meld deze dan bij het vogeltrekstation Nederland en je krijgt een mooi overzicht waar deze vogel geringd is, wanneer en door wie. Belangrijke informatie voor ons, maar ook voor het Vogeltrekstation.

Ringen

Vogels ringen doen we voor onderzoek en dat is (zeker met de klimaatverandering) nog steeds nodig. Je ziet verschuivingen in van alles en nog wat. Zo zie je bijv. vogels in Nederland broeden die hier nog nooit gebroed hebben. Dat is een leuke tendens, maar er is ook een minder leuke tendens: vogels die eerst WEL in Nederland broedden maar nu ineens niet meer.

Track & Trace

Vandaar dat we vogels (blijven) ringen, omdat hier heel veel informatie uit te halen valt. Het is niet alleen belangrijk waar deze vogel op dit moment is, maar waar gaat deze overal heen en waar foerageren ze en waar overwinteren ze? Allemaal belangrijk om juist deze gebieden in stand te houden, waar de vogels en zo ook onze ooievaars vaak verblijven. Jan-Willem maakte eerder al een geweldig mooie clip Track & Trace. Zo zou je het ringen eigenlijk ook kunnen zien. Het is ook een soort van Track & Trace, maar dan op papier, of ja digitaal eigenlijk.

Mijn vrouwtje

Destijds, dit is al weer een tijdje geleden (hoe lang zeg ik lekker nie ;-) heb ik mijn lieve vrouwtje ook geringd. Eigenlijk heeft zij ook een track & trace, want binnenin staat de ringdatum en zelfs mijn naam haha. Dus naar mijn vrouwtje hoef je niet uren te turen met een telescoop, om de ring af te lezen, maar vraag of ze haar ring af wil doen en je kan zien dat het mijn vrouwtje is. Dus ja, we ringen eigenlijk ook mensen hahaha.

Pa Gennep, oftewel 7539

Ma in Gennep is zoals jullie weten niet geringd, dus daar kunnen we geen informatie over verstrekken. Wel kunnen we, dankzij webcams, gedragingen van ooievaars zien. Zeker is het dan nog niet, maar het kan bijna niet anders dan dat dit Ma van vorige jaren is. Als we Pa bekijken, deze is geringd met ringnummer 7539, dan zien we wel een soort van track en trace van Pa.

 

Groetjes, Leo  Houdoe.

Foto Leo: Track en trace van Pa ooievaar uit Gennep met ring 7539

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs