Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs
Jonge IJsvogels van 16 dagen oud.

Door Peter van den Akker
Twentse Vogelwerkgroep

Waar is de scrum gebleven?

Peter van den Akker | donderdag 11 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1013x

We zitten nu in dag 22 na het uitkomen van de eieren. Ik ben een dag of tien niet in de gelegenheid geweest BDL goed te volgen. Van een redelijk schone en overzichtelijke nestkamer zitten de jongen nu verstopt achter een witte waas. Zijn er nog 6 jongen?

Ontwikkeling van de jongen

De jongen zijn enorm gegroeid, de gehele nestkamer lijkt gevuld met jonge IJsvogels. Ze zitten nog steeds de hele dag en nacht in een scrum tegen elkaar aan om van elkaars warmte te profiteren. Ik heb geprobeerd de jongen in diverse beelden te tellen. Maar het is mij niet gelukt het aantal goed vast te stellen. Het zijn er nog minimaal vijf. Maar het kan haast niet anders of de zesde moet ook nog aanwezig zijn.

Heel apart is de bewegende nestbodem; tussen de massa visgraten zitten maden van vliegen die zich hier waarschijnlijk voeden met resten uitwerpselen en schilfers van de jonge vogels. Het lijkt erop dat de jongen hier in het geheel geen last van hebben. Misschien komt dit zelfs de nesthygiene ten goede, de maden zijn eigenlijk opruimers.  

De jongen hebben nu over het hele lichaam veren; het verenpak is nog niet mooi sluitend, de jongen zien er verrommeld uit. De slag- en staartpennen zitten nog in kokertjes. De snavels zijn nog lang niet op de volwassen lengte,  maar wel zijn mooi de witte punten te zien welke kenmerkend zijn voor jonge vogels.  

Nesthygiëne

De jongen vogels blijven bij voorkeur ontlasten in de nestpijp. We kunnen dit niet waarnemen, maar waarschijnlijk schuiven de oude vogels de resten bij het verlaten mee naar buiten. Een mooie manier om de nestkamer schoon te houden. Op het filmpje van 10 mei is mooi te zien dat de oude vogels bij het wegvliegen na voedering een oppervlakkige duik in het water maken. Waarschijnlijk om zich schoon te spoelen van de uitwerpselen. Maar niet alle ontlastingen gaan op deze manier. Een deel komt tegen de glasplaat die voor de camera zit en het wazige beeld veroorzaakt. Mogelijk dat de aanwezig lamp hier oorzaak van is.   


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs