Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Kleinschalig landschap Achterhoek (Gld.), Albert Fopma

Door Albert Fopma
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Waar haal ik mijn muizen ?

Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 14 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1059x

Het mannetje is druk in de weer met het zoeken van muizen voor het vrouwtje. In een goed leefgebied zijn op korte afstand van de broedplaats voldoende muizen aanwezig. In dat geval zie je dat de Kerkuil maar 3-4 kilometer vliegt. Maar het kan ook anders.

Onderzoek

Onderzoek in Friesland heeft laten zien dat in gebieden waar weinig geschikte muizenveldjes zijn, de Kerkuil wel 12 kilometer vliegt. In deze gebieden zie je vaak ook dat de broedsels op grotere afstand van elkaar liggen. Er is niet genoeg voer voor meerdere broedsels bij elkaar.

Bij het onderzoek in Friesland had men de uilen voorzien van een zender zodat men precies kon zien waar er gejaagd werd. Deze gegevens werden daarna allemaal in kaart gebracht.

Ideaal jachtgebied

Het ideale leefgebied van de kerkuil is een half open cultuurlandschap met allerlei kleinschalige elementen. De kerkuil is een specifieke jager van het open veld en komt het meest voor waar gras- en bouwland worden begrensd door kruidenrijke akkerranden, houtwallen, heggen of bosjes.

Maar ook ruig begroeide, slecht onderhouden graslandgebieden, grasstroken en wegbermen worden als jachtterrein benut. De grootte van het jachtgebied wordt hoofdzakelijk bepaald door het voedselaanbod en varieert van 60-1200 ha per broedpaar.
Bij minder gunstige omstandigheden - wanneer de uilen alleen kunnen jagen in graslandranden, bermen en randen van dorpen en industrieterreinen - is bij een ruige grazige strook van ongeveer twee meter breed een lengte van 15-25 km nodig.

Volgend kuiken...

Het wordt weer tijd voor een nieuw kuiken. Op moederdag zullen nog niet alle kuikens uit het ei zijn, maar vanaf mid volgende week kunnen we alle jongen zien groeien.

 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs