Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Waar blijven ze?

Annelies Marijnis | donderdag 2 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 809x

Het is rustig bij de Huiszwaluwtil in Noordwijkerhout. Ze worden nog maar mondjesmaat gezien. Hebben ze nog te weinig voedsel? Zijn er niet genoeg (zwarte)vliegen en muggen? Is het te koud? Zijn ze weer terug naar Afrika, nee toch? Op Waarneming.nl worden er ook niet veel gemeld.

Ondanks dat Huiszwaluwen soms op grote hoogten vliegen en bevederde pootjes hebben, vinden ze het misschien nog te koud. Misschien zijn de insecten die ze preferen nog niet in massa's aanwezig. En dan moeten ze al hun tijd besteden aan het zoeken van voldoende voedsel voor zich zelf in de vorm van voornamelijk vliegen en muggen en is de voortplanting op een lager pitje gezet. De vrouwtjes moeten namelijk zelf in zeer goede conditie zijn om aan het leggen van eieren te beginnen. En dan wachten ze gewoon tot ze in de goede conditie zijn. Vogels weten instinctief zelf erg goed wanneer de tijd rijp is voor de eileg. Soms is dat wel 1 of 2 weken verlaat. Misschien moeten wij ook nog even wachten voordat het los barst.

Als je je dan bedenkt dat het op 27 februari van dit jaar in Limburg 20.5 graden was en vandaag 11 graden, is het niet zo gek dat de zwaluwen nog niet in groten getale aanwezig zijn. En dat er ook nog maar weinig insecten zijn. Volgens de weerberichten zou het rond 12 mei droger en warmer worden. Nou, wij wachten met spanning af.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs