Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Vrolijke clownsvogeltjes

Merel Zweemer | woensdag 8 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 151x

Welke vogel zou ik daar nou mee bedoelen? We hebben ze al een paar keer op het beeld van de vijver gezien. Putters! Met hun kleurrijke verenpracht en gezellige zang een lust voor het oog!

Water putten

Hoewel het prachtige vogeltjes zijn, herinnert hun naam aan een tijd waarin ze vooral met grote aantallen uit het wild werden gevangen. Al in de Middeleeuwen werden putters gehouden door de adel als kooivogel. Ook is menig putter in de stoofpot beland. In latere jaren werden ze getraind om water te putten. Dan zat er onderin hun kooi een opening waar een kettinkje doorheen liep. Aan dat kettinkje was een vingerhoed vastgemaakt. De vogel kon alleen water drinken als deze het emmertje omhoog trok. Het houden van een putter in een kooitje is tegenwoordig helaas nog steeds een foute vorm van vermaak. Ook nu nog vindt er geregeld stroperij plaats om vogels uit het wild te vangen. Een putter kan wel honderd euro opleveren. Een trieste zaak.

Distelvink

Dit is een andere naam voor hetzelfde vogeltje. Waar de naam vandaan komt, laat zich makkelijk raden. In het najaar trekken putters is grote groepen rond om de zaden van uitgebloeide distels op te eten. Ze zijn niet gebonden aan één soort distel, zo eten ze van bijvoorbeeld speerdistel, maar ook van grote kaardebol. Trouwens in de winter zie je ze vooral op elzenpropjes en de appeltjes van lariks.

Het gaat goed..

.. met de putter. Fijn dat er ook nog vogels zijn waar het wel goed mee gaat. Het aantal broedvogels en ook de aantallen overwinteraars laten een stijgende lijn zien. Hopelijk betekent dit dat we nog veel vaker voor de camera mogen genieten van deze prachtige vogels!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs