naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Vijver

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Lepelaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Bosuil

Iedere dag maken we via Twitter een soort bekend die dit jaar in Beleef de Lente zit. Volg ons ook daar en blijf op de hoogte!   *   Mevrouw bosuil heeft zojuist haar tweede ei gelegd! Wordt het een kast vol jonge uilen straks?   *   De lepelaars zijn ineens massaal terug in natuurgebied De Liede bij Haarlem waar ze broeden. Dat wordt spektakel voor de camera   *   Het eerste ei van Beleef de Lente 2020 is gelegd. De primeur - hoe kan het ook anders - is voor de bosuil   *   Nog heel even geduld. De camera's voor seizoen 2020 gaan open op 1 maart!
Toon alle blogs & vlogs

Door Camilla Dreef

Vrolijk Pasen

Camilla Dreef | maandag 22 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 233x

Vrolijk Pasen namens team lepelaar! De kuikens hadden het niet mooier kunnen timen. Eerste paasdag kroop het laatste Beleef de Lente kuiken uit het ei.
De slagpennen van de kuikens voor de nestcam zijn al goed te zien.

Turbokuikens

In het voorjaar van 2013 startte ik mijn afstudeeronderzoek aan lepelaars op de Oosterkwelder van Schiermonnikoog. Ik hielp lepelaaronderzoekers Otto Overdijk en Petra de Goeij met het veldwerk en volgde de dagelijkse bewegingen van lepelaars met GPS-rugzakjes, daarover later meer.

Ik herinner me goed hoe Otto de lepelaarkuikens beschreef als turbokuikens. Ze groeien razendsnel en vooral hun poten schieten onder hun donzen lichaampjes uit. In ongeveer 40 dagen zijn de lepelaars vliegvlug en kunnen ze dus vliegen. Bij de kuikens bij de nestcam zie je al goed hoe hun dons overgaat naar veren. Ook zie je dat ze zwarte vleugelpunten krijgen. Deze zwarte vleugelpunten houden ze de eerste 3-4 jaar van hun leven. Ze worden langzaam minder totdat ze geslachtsrijp zijn.

Paasei

Dit kunstwerk van een lekkernij gemaakt door Joke Verduin wilde ik jullie niet onthouden. Eerste paasdag was er een speciale lepelaarexcursie georganiseerd door FOGOL en Landschap Noord-Holland. Ik kon me geen beter weer voorstellen om op een boot vanaf Den Oever het wad op te varen, terwijl we lepelaars zagen foerageren langs de droogvallende wadplaten en broeden op ‘de banaan’ een strekdam bij de haven van Den Oever.

Hopelijk hebben jullie ook een heerlijk Pasen!

Camilla Dreef

Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

Een zoete lepelaarlekkernij door Joke Verduin

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht